Kuba će upeterostručiti cijene goriva

Foto: EPA

Kubanska vlada najavila je kako će upeterostručiti cijene goriva u sklopu borbe s nestašicama i sve dubljom gospodarskom krizom. Rečeno je da će od veljače cijena litre benzina porasti s 25 pezosa (20 američkih centi) na 132 pezosa. Vlada, koja subvencionira mnoga dobra, nada se da će to pomoći u smanjenju deficita.

To je posljednja mjera koja otežava život siromašnim Kubancima. Ministar financija Vladimir Regueiro najavio je da će se cijene dizela i drugih vrsta goriva suočiti sa sličnim povećanjem. Najavio je i poskupljenje struje od 25 posto za velike potrošače u stambenim naseljima, kao i poskupljenja plina.

"Više ne možemo imati najjeftinije gorivo na svijetu"

Istaknuo je kako će vlada otvoriti 29 novih benzinskih postaja koje će prihvaćati plaćanje isključivo u američkim dolarima kako bi se prikupila strana valuta za kupnju goriva na međunarodnim tržištima. "Ove mjere usmjerene su na oživljavanje našeg gospodarstva", rekao je jučer državnoj televiziji.

Kuba je teško pogođena gospodarskim previranjima, koja su izazvana pandemijom koronavirusa, pooštravanjem američkih sankcija posljednjih godina i strukturnim slabostima. Prošlog mjeseca ministar gospodarstva Alejandro Gil kazao je da kubanska komunistička vlada više ne može prodavati gorivo po subvencioniranim cijenama, ističući da je ono "najjeftinije na svijetu".

Ipak, profesor ekonomije Omar Everleny Pérez objasnio je novinskoj agenciji AFP da je benzin na Kubi možda jeftin prema globalnim standardima, ali "vrlo skup" ako se u obzir uzmu plaće Kubanaca. Dodao je da će nova struktura cijena utjecati na "cijelo društvo".

Dugi redovi na benzinskim crpkama

U zemlji u kojoj malo ljudi posjeduje vozila porast cijene goriva ugrozio je nade mnogih koji su željeli nabaviti vozilo. Kuba, koja uvelike ovisi o uvozu, trpi sve veće nestašice hrane, lijekova i robe široke potrošnje u posljednje četiri godine.

Poskupljenje dolazi povrh neobuzdane inflacije koja podiže cijene osnovnih artikala i stagnirajućih plaća državnih službenika, povećavajući pritisak na Kubance koji već jedva spajaju kraj s krajem, piše BBC.

Kriza s gorivom dovela je do stvaranja dugih redova na benzinskim crpkama, koji se ponekad protežu kilometrima, što znači da punjenje vozila benzinom može postati višednevna muka. Javni prijevoz također je ozbiljno pogođen. Prošle godine nestašice su prisilile vladu da otkaže tradicionalnu prvomajsku paradu na Kubi 2023.

Pročitajte više