Kuba dozvolila privatno vlasništvo

PRVI put od komunističke revolucije 1959. godine Kuba će dozvoliti svome narodu da kupuje i prodaje svoje kuće.

Posljednjih 50 godina Kubanci su samo mogli prenositi vlasništvu nad kućom na svoju djecu ili je zamijeniti kroz komplicirani i uglavnom korumpirani sustav.

O ovom je potezu, koji je bez presedana na Kubi, odlučeno je tijekom kongresa vladajuće komunističke partije s ciljem davanja novog života komunističkom sistemu. Nije, međutim, precizirano kako će se ovaj promet nekretninama obavljati.

Kubanski predsjednik Raul Castro upozorio je, pak, kako nakupljanje vlasništva neće biti dozvoljeno.  Predsjednik je tijekom kongresa kazao i kako bi vodeće političke funkcije trebale biti ograničene na dva mandata od po pet godina obećavši i postupno "pomlađivanje" vlade.

U uvodniku objavljenom u kubanskom državnom mediju Fidel Castro podržao je ovu promjenu. Napisao je kako nova generacija treba ispraviti greške iz prošlosti i osigurati da komunistički sistem nadživi svoje vođe.

Kubanska komunistička partija promjene je odobrila jučer, a državni mediji javljaju i kako su članovi partije glasali i za novo partijsko vodstvo, rezultati glasovanja još nisu objavljeni.

Pročitajte više