Kučma: Vlast protiv upotrebe sile

UKRAJINSKI predsjednik Leonid Kučma izjavio je u utorak da tamošnja vlast neće poticati pribjegavanje sili u suočavanju s oporbom, ali je i masovne prosvjede odbacio kao "političku farsu", javljaju agencije.

"Ova politička farsa je vrlo opasna i može dovesti do neželjenih posljedica", rekao je Kučma u izjavi za državni radio i televiziju, a prenijela agencija Reuters.

"Vlast nikada neće poticati na pribjegavanje sili", rekao je Kučma, pozivajući sve političke sile, pa i oporbu, da počnu pregovarati kako bi se izbjegla podjela Ukrajine, prenose agencije France Presse i Reuters.

"Obraćam se svim političkim snagama Ukrajine kako bih vas pozvao da odmah sjednete za pregovarački stol i uključite u taj proces ljude iz različitih regija Ukrajine koji imaju više autoriteta", rekao je Kučma. Prema njegovim riječima, to je "danas jedini način spriječavanja podjele Ukrajine".

Kako javlja agencija France Presse, predstavnici oporbenog predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka, koji osporava regularnost izbornih rezultata prema kojima je pobijedio premijer Viktor Janukovič, namjerava razgovarati s Kučmom u srijedu, rekla je jedna od oporbenih čelnica Julija Timošenko.

Timošenko, koja se obratila okupljenim demonstrantima ispred predsjedničke palače u Kijevu rekla je da je televizijska poruka Kučme pokazala da je "on spreman pregovarati na način da prizna Juščenka za predsjednika".

Pročitajte više