DOZNAJEMO Kuhanje Vlatke Pokos za HRT je znanstveno - obrazovni program

Foto: Krasnodar Peršun (HRT)

KUHANJE kuhara amatera uz podršku voditeljice Vlatke Pokos za vrh Prisavlja predstavlja znanstveno-obrazovni program. Ta informacija i službeno nam je potvrđena s HRT-a.

HRT: Kuhanje je obrazovan i znanstveni sadržaj

"Riječ je o emisiji obrazovnoga karaktera te je stoga u jesenskoj programskoj shemi u dijelu programa koji je posvećen emisijama obrazovnoga i znanstvenoga sadržaja", rekli su nam iz HRT-a o kulinarskoj emisiji koja ide svakog radnog dana nakon središnjeg Dnevnika. Prema ugovoru HRT-a i Vlade RH, Prisavlje ima obvezu emitiranja znanstveno obrazovnog programa, a emisija Vlatke Pokos je tu očigledno kako bi se zadovoljila ta norma.

"HRT svojim obrazovnim programom pridonosi profesionalnom usmjeravanju i obrazovanju, informiranju potrošača, senzibiliziranju javnosti za okoliš i prostor u kojem žive, promicanju ravnopravnosti spolova i uklanjanju rodnih stereotipa, obrazovanju o zdravlju, popularizaciji znanosti, razumijevanju društvenih, političkih i ekonomskih kretanja, informiranju i angažiranju mladih, obrazovanju roditelja i publike za nove medije i civilno društvo", stoji u ugovoru između HRT-a i Vlade RH u kojem su uređeni odnosi vlasti i javne televizije koja se financira pristojbama koje plaćaju građani.

Obrazovni program iz Ugovora Vlade i HRT, pronađite kulinarski show

Škola kuhanja dio je vanjske produkcije HRT-a, odnosno emisija koju je HRT kupio od neovisnih proizvođača za potrebe znanstveno-obrazovnog programa. No, koja je cijena kulinarskog showa, nisu nam htjeli otkriti.

Nemaju ravnatelja, ali i dalje pregovaraju kupovinu?

"Obavješćujemo Vas da je Hrvatska radiotelevizija u postupku nabave određenoga broja audiovizualnih djela od strane neovisnih proizvođača te bi navođenje troška za emisije iz Vašega upita u ovomu trenutku moglo utjecati na tijek pregovora s drugim neovisnim proizvođačima", kaže se u odgovoru HRT-a koji je vrlo kontradiktoran.

Naime, HRT nema v.d. ravnatelja pa je pitanje tko sada obavlja nabavu od neovisnih proizvođača, odnosno tko bi trebao potpisati te ugovore. Nadzorni odbor prije dva dana je utvrdio kako HRT nema odgovornu osobu i zakonskog zastupnika, a donijeli su i zaključak kojim se utvrđuje prestanak mandata v.d. glavnog ravnatelja Siniše Kovačića od 1. listopada.

Druga kontradiktornost je da je Kovačić na početku svog mandata dao dozvolu da se objave troškovi ne samo vanjske produkcije kao što je ukinuta emisija News Bar, nego i one HRT-ove proizvodnje kao što je bila emisija "Bez Veze" Danijele Trbović, pa se postavlja pitanje je li objavom tih troškova tada utjecao na tijek pregovora nabavke novih emisija.

Kovačić pod istragom interne revizije

Uostalom Kovačić je pod istragom interne revizije upravo zbog nabavke vanjske produkcije. Nadzorni odbor HRT-a prije dva dana dao je nalog internoj reviziji HRT-a za revizijom postupka nabave programa po javnom pozivu za nabavu 21 emisije od neovisnih proizvođača u 2016., "a posebno onih ugovora koji su sklopljeni u vrijeme trajanja javnog poziva, prije isteka roka za predaju radova", o čemu je detaljno pisao Index.

Pročitajte više