Kujundžić otkrio neke detalje novog zakona o pušenju koji sigurno dolazi početkom iduće godine

Foto: Hina

MINISTAR zdravstva Milan Kujunžić u razgovoru za N1 televiziju otkrio je detalje novog zakona o pušenju koji bi na snagu trebao stupiti iduće godine.

Zakon je zapravo već trebao biti usvojen, ali došlo je do odgode.

"Očito je bilo problema sa samim činom što je došlo do prijevremnih izbora, s druge su strane proizvođači tražili odgode. Neovisno o tome, naša je dužnost prema EU uvesti taj zakon. Zakon će biti u Saboru u prvom tromjesečju iduće godine, vjerujem da će to krenuti vrlo brzo", rekao je Kujundžić.

Kujundžić se ne slaže s Vargom koji tvrdi da su Most i HDZ pogodovali duhanskom lobiju.

"Ja ne znam zapravo, nisam sklon takvim kvalifikacijama. Ako netko nešto takvo kaže valjda je imao i razloge. Ne ulazim, ali ne vidim da je tu bilo nekog bitnog pogodovanja", kaže Kujundžić.

Osvrnuo se na moguću kaznu koju bi Hrvatska mogla dobiti ako ne uvede ovaj zakon.

"Normalno je u svim zakonima svijeta da postoje odredbe o penalima pa tako i u ovome. Postoji jedno upozrenje nama i još pet članica da moramo ubrzati proces", kaže ministar.

"Mislim da je zakon primjeren ovom povijesnom trenutku. Pušače koji su već ušli u, grubo rečeno, ovisnost o nikotinu teško je odviknuti, ali je smiasao zakona s jedne strane prevenirati mlade i s druge strane zaštititi nepušaće", dodaje.

Na pitanje treba li potpuno zabraniti pušenje u javnim ustanovama, Kujundžić nije dao jasan odgovor.

"Zatvorena su četiri kafića, ne 20. Žao mi je da se to dogodilo, ali mislim da se ništa strašno nije dogodilo i vjerujem da će se svi držati slova zakona i da će to biti pomak. Moramo biti svjesni da se moramo držati zakona dok se on ne promijeni", zaključio je ovu temu ministar.

Pročitajte više