Kujundžić se miješa u rad sudova, želi spriječiti isplate odšteta liječnicima zbog prekovremenih

Foto: FAH

TIJEKOM vikenda se u medijima pojavila priča da zdravstvenim ustanovama prijete milijunske odštete jer je država dužna tisućama zaposlenih u bolnicama zbog krivog obračuna plaća. Od uvođenja centralnog obračuna plaća prije pet godina prekovremeni sati nisu adekvatno plaćani, a liječnici i medicinske sestre mahom tuže bolnice koje ionako grcaju u dugovima. Već sada je pravomoćno 30-ak presuda, a valovi novih tužbi tek slijede.

RTL je došao u posjed službenog dopisa koji je ministar zdravstva Milan Kujundžić poslao ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, u kojem ga traži da se angažira "po pitanju ujednačavanja sudske prakse". Ministar Kujundžić dopisom je pokušao onemogućiti medicinsko osoblje u naplati novčanih iznosa za koje je bilo zakinuto zbog krivog obračuna prekovremenih sati.

Kujundžić u dopisu navodi kako "želi ukazati na različitu praksu županijskih sudova koji na temelju istih činjeničnih okolnosti donose potpuno oprečne sudske presude te zauzimaju različita pravna shvaćanja na isto materijalnopravno pitanje".

"S obzirom da su do sada sudovi pravomoćno presudili i donijeli različite presude po istom materijalnom pitanju, da je u tijeku veći broj istovrsnih sporova, ta da svakodnevno pristižu nove tužbe, želimo ukazati na neophodnost ujednačavanja sudske prakse”, navodi se u Kujundžićevom dopisu.

Panika zbog milijunskih tužbi

Da je Kujundžić očito u panici zbog tužbi, vidljivo je i u dijelu dopisa u kojem ministar zdravstva poručuje:

"Zauzimanjem pravnog stajališta pojedinih sudova dolazi do ozbiljnog proširivanja i povećanja materijalnih prava radnika koja nisu kao takva ugovorena Kolektivnim ugovorom, što u konačnici dovodi do bitnog povećanja financijskih sredstava za provedbe tih odredbi."


Na kraju dopisa, Kujundžić navodi kako "različita tumačenja drugostupanjskih sudova dovode do pravne nesigurnosti te potencijalno velikog financijskog tereta za zdravstveni sustav'', što ukazuje na već dobro poznatu činjenicu golemih dugova u zdravstvu koje ministar, očito, pokušava sanirati nauštrb medicinskog osoblja, piše RTL.

Most: Kujundžić mora dati ostavku

O ovom slučaju priopćenjem se oglasio i Most koji traži Kujundžićevu ostavku.

"Ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić, očito ne poznavajući funkcioniranje države i podjele vlasti u istoj, je u službenom dopisu ministru Bošnjakoviću uputio vrlo zabrinjavajuće i neprihvatljive upute o načinu kako bi sudovi trebali suditi. Osim što izražava negodovanje o načinu donošenja sudskih odluka ukazuje i objašnjava gdje su sudovi pogriješili i u suštini daje upute kako bi ustvari trebali suditi.

Nadalje, u ovom skandaloznom dopisu ministru pravosuđa, ministar Kujundžić traži od drugog ministra u Vladi RH sastanak kako bi nastavili tražiti rješenje tj., kako bi sudove uskladili i iste uputili da donose onakve odluke kakve odgovaraju trenutnoj politici Ministarstva zdravstva tj. izvršnoj vlasti.

Ovo je potez očajnika. Ovo je potez ministra koji već sutra ministar ne bi smio biti. Molimo premijera da se izjasni o tome je li utjecaj na sudbenu vlast od strane izvršne vlasti dopušten. Također, molimo ministra Bošnjakovića da odgovori na ovo isto pitanje. Neka obavijeste javnost je li se sporni sastanak, kojeg je predložio ministar Kujundžić, održao te što je na njemu zaključeno. 

Ministre Kujundžiću, Vaše djelovanje nam je neprihvatljivo, mi smo moderna i demokratska zemlja, slobodna od režimskih politika koje su nas stoljećima uništavale, Vaš pokušaj utjecaja na sudbenu vlast ostavština je takvih sustava. Napustite Vladu i ispričajte se svim sucima i doktorima, jer ono što se događa u sudskim predmetima nije Vaš opis posla", stoji u priopćenju Mosta.

Pročitajte više