Sjećate se Kujundžićeve najave o fondu za lijekove? Promijenio je priču

Foto: Hina

SJEĆATE se kako je ministar zdravstva Milan Kujundžić prije mjesec dana govorio da će osnovati Fond za skupe lijekove po uzoru na Francusku. Po tome bi građani uplaćivali novac za skupe lijekove, a vlada bi iz proračuna uplaćivala iste iznose koje su građani donirali.

No sad se priča promijenila. Umjesto Fonda, Ministarstvo zdravstva otvorilo je danas uplatni račun za prikupljanje donacija za posebno skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a.

Primaju donacije za dva lijeka

"Sredstva prikupljena putem ovog računa trošit će se striktno namjenski i transparentno te će o prikupljenim i utrošenim sredstvima javnost biti informirana.

Uplatni račun i model su isti za sve uplate-jedino se mijenja poziv na broj ovisno o vrsti lijeka za koji se prikuplja donacija.

Uplatni račun -IBAN:  HR1210010051863000160
model:  HR65

1.      Tekuće donacije od fizičkih osoba – lijek nusinersen ( Spinraza) za liječenje spinalne mišićne atrofije (SMA)
poziv na broj:  7099-019-47107-111
2.      Tekuće donacije od fizičkih osoba – lijek dinutuximab beta ( Dinutuximab beta EUSA) za liječenje neuroblastoma
poziv na broj:  7099-019-47107-112
 3.      Tekuće donacije od trgovačkih društava - lijek nusinersen ( Spinraza) za liječenje spinalne mišićne atrofije (SMA)
poziv na broj:  7099-035-47107-113

4.      Tekuće donacije od trgovačkih društava - lijek dinutuximab beta ( Dinutuximab beta EUSA) za liječenje neuroblastoma
     poziv na broj:  7099-035-47107-114

Za uplate iz inozemstva, uz gore navedene podatke, dodaje se BIC (SWIFT) CODE HNB: NBHRHR2XXXX", stoji u obavijesti koja je objavljena poslijepodne na stranicama Ministarstva zdravstva.

Ne odgovaraju na pitanja

Index je još jutros tražio od Ministarstva zdravstva da nam odgovori na pitanja kad će otvoriti račun za skupe lijekove, tko će ga kontrolirati, hoće li vlada uplatiti istu svotu doniranog novca, kao što je Kujundžić ranije najavio, hoće javnost u svakom trenu moći vidjeti koliko je sredstava prikupljeno na njemu i kome ide novac za liječenje.

Pitali smo ih i što će biti s preostalih milijun kuna prikupljenih u akciji za na žalost preminulu djevojčicu Kristinu Hunjek.

Umjesto odgovora na naša pitanja, samo su nas uputili da pogledamo obavijest na stranici Ministarstva zdravstva koje, da napomenemo, nije bilo u trenutku dok smo im jutros slali upit.

Podsjetimo, vlada je 21. prosinca 2017. donijela Zaključak kojim se prihvaća inicijativa Ministarstva zdravstva o pokretanju aktivnosti u vezi s prikupljanjem financijskih sredstava namijenjenih nabavi lijekova za liječenje rijetkih i/ili teških bolesti koji se ne nalaze na listama lijekova Hrvatskog zavoda  za zdravstveno osiguranje.

U Ministarstvu zdravstva ističu kako će "posebno stručno povjerenstvo koje imenuje ministar zdravstva procjenjivati stručno-medicinsku opravdanost primjene lijeka za svakog pojedinog bolesnika oboljelog od rijetke i/ili teške bolesti te će nakon analize temeljene na provedenoj opsežnoj dijagnostičkoj obradi i medicinskim indikacijama za primjenu lijeka u slučajevima kada je indicirano preporučiti i odobriti primjenu lijeka".

Tako je Kujundžić pokrenuo humanitarnu akciju u kojoj traži od građana da uplaćuju novac za skupe lijekove, odnosno za dva nova lijeka koja se koriste u liječenju spinalne mišićne atrofije i neuroblastoma. O uplatama iz državnog proračuna više nema ni govora.

Pročitajte više