Kujundžićeva presica: Kad nemaš srama, onda od srama ne možeš ni umrijeti

Foto: Index

DANAŠNJA konferencija za medije ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji se nalazi usred afere s nekretninama i ispunjavanjem imovinske kartice, jedan je od patetičnijih karambola u komuniciranju s javnošću koji nam je priuštio kadar Andreja Plenkovića.

Kujundžić je oko sat vremena pokazivao zavidnu sposobnost držanja krajevima noktiju za fotelju metodom muljanja i izgovaranja besmislica. Bilo je naizmjenično tužno i mučno gledati ministra koji ispaljuje izlike na sve strane, nada se spasu u pokušajima humora, objašnjava i docira. 

Kujundžić istovremeno tvrdi da mu “ostavka nije problem” ako se pokaže da je nešto netočno rekao, ali i da mu “ostavka ne pada na pamet” jer je “cijeli život pošteno radio”. Naravno, već se pokazalo da je Kujundžić u javnosti iznio nekoliko neistina, pa zbog toga je jučer morao dvaput nadopunjavati svoju imovinsku karticu, a i na samoj presici je sebi uskakao u usta, što bi po kriterijima samog Kujundžića bili kriteriji za ostavku, ali on je naravno ne podnosi.

Herojska obrana vlastite ministarske fotelje

“A to jesam li napisao dva kvadrata manje ili više... Tamo su!" objašnjavao je Kujundžić zašto su netočni podaci u njegovoj imovinskoj kartici. Naivci bi mogli pomisliti da će ministar pred okupljenim medijima “umrijeti od srama”, kako je sam najavio ako se pokaže da je išta netočno rekao, ali Kujundžić je baš živnuo kada je trebalo braniti svoju ministarsku poziciju.

Iako se hrvatskim ministrima općenito ne može zamjeriti da su bili laki na ostavkama, teško je sjetiti se ministra koji se s takvom žestinom bori za to da mu stražnjicu još nekoliko mjeseci nastavi grijati ministarska fotelja. Bilo je to maltene herojski, dakle baš obratno od Kujundžića tijekom Domovinskog rata, kada se taktički sklonio na stipendiju u inozemstvo.  

Pritom Kujundžić tvrdi da se “ima gdje vratiti”, hvali se svojom liječničkom karijerom, jadikuje da živi u konstantnom strahu od povratka karcinoma, kaže da mu prijeti i leukemija, no on se iz ministarske fotelje ne da. Želi nas uvjeriti i da vlastito zdravlje žrtvuje u ime višeg cilja, služenja hrvatskom narodu. 

Kad su objašnjenja neuvjerljiva, uvijek se može spomenuti partizane

Ministar još dodaje da se nalazimo u “atmosferi linča”, on je ovaj put na udaru zlih medija, nemoćan kao crnac u Alabami 1890. godine. Da, HDZ-ovi ministri su u Hrvatskoj posebno ugrožena skupina. U to će povjerovati i oni koji vjeruju da su novinarku Slobodne Dalmacije napali “radnici sa susjedne kuće”, kako je Kujundžić objašnjavao napad svoje navodne rodbine na kolegicu koja je došla raditi svoj posao te je fotografirala ministrovu kuću kod Imotskog. Kujundžić tvrdi da mu u tu kuću stalno provaljuju, pa su eto ministrovi poznanici od mlade novinarke koja usred dana stoji na cesti i slika obližnju kuću vidjeli provalnicu.

Ima smisla kao i sva dosadašnja Kujundžićeva objašnjenja oko kupovine nove kuće i obiteljske povijesti stjecanja stambenih i poslovnih kvadrata diljem Hrvatske, od Zagreba preko Imotskog do Novalje.

Čini se da je to postalo jasno i samom ministru koji je onda na presici izvukao i tešku artiljeriju: partizane. Odjednom je krenuo prozivati Krešu Beljaka, pričati o tome koliko su ljudi partizani nakon Drugog svjetskog rata ubili u njegovom selu, a onda zavapio kako ne treba generalizirati “da su hrvatska sela zaostala”. 

Ograničene retoričke vještine

To nitko nije ustvrdio, iako volonterski čuvari ministrove kuće u zimskom periodu izgledaju kao da su pred novinarsku Slobodne Dalmacije dotrčali ravno iz filma “Deliverance”.

Kujundžić se na presici cijelo vrijeme usiljeno smješkao, no bilo je vidljivo da u njemu ključa i da smatra kako mu je ispod časti objasniti novinarima porijeklo svojih nekretnina, pa se iz svega pokušavao spasiti svojim ograničenim retoričkim vještinama. Ministar koji još nije susreo priliku da pogrešno upotrijebi riječ “potrebito”, a da je nije iskoristio, ovaj put je briljirao govoreći o “normotehničkim pogreškama”. Kaže se, naravno, nomotehnički, a ne normotehnički. S time Kujundžić možda može impresionirati ekipu koja mu besplatno čuva kuću od provale, ali i malo koga drugog. 

Seoska lukavost Milana Kujundžića

Aktualni ministar zdravstva uvijek je o sebi samom imao mnogo bolje mišljenje od onoga koje o njemu ima hrvatska javnost. Proglašavao se intelektualcem, iako nikad nije demonstrirao više od seoske lukavosti. Uostalom, svojedobno ga je na predsjedničkim izborima nadmašio Ivan Vilibor Sinčić, što je vjerojatno bio veliki šamar Kujundžićevoj taštini koji je nakon tog debakla podvio rep, vratio se u HDZ i od premijera Andreja Plenkovića neočekivano dobio resor zdravstva.

Kujundžić je cijeli ministarski mandat potrošio na slabašno krpanje sve većih rupa u sustavu koji je danas u još gorem stanju u odnosu na vrijeme prije četiri godine, pa je još čudnije zašto se tako očajnički drži za fotelju. Sam je najavio da ga još jedan mandat na čelu Ministarstva zdravstva ne zanima, nema nikakvih velikih reformi ili projekata koje treba dovršiti u sljedećih nekoliko mjeseci, a i zdravlje mu je ugroženo, kako tvrdi. Manje je energije potrošio u obavljanju ministarske dužnosti u odnosu na stalnu borbu da, unatoč aferama u sustavu i vlastitoj imovinskoj kartici, na njoj ostane.

Ako si bez srama onda ne možeš "umrijeti od srama"

“Ostavka? Ne pada mi na pamet!” jasan je Kujundžić u situaciji u kojoj sve sugerira da bi ostavka bila jedini pametan potez, što onda objašnjava i zašto ga se ministar ne može dosjetiti. Zato ne uspijeva ni umrijeti od srama. Lukavo je to smislio ministar: najavio je da će ako laže presuditi sam sebi, ali praznim pištoljem.

Naravno, Kujundžić nije propustio ni udijeliti koji savjet novinarima. “Odradite sve na meni do zadnjeg detalja, a onda i na svakome drugome", poručio je ministar, dodavši da mu supruga već sprema tužbe.

Za obranu fotelje - spreman

S obzirom na objašnjenja koja je dosad ponudio, nema sumnje da će novinari imati još posla oko Kujundžićevih nekretnina, što ne znači da će Plenković smijeniti svojeg možda i najgoreg ministra. Premijeru ne treba još jedno previranje u vladi i tijesno glasanje u saboru dok je svu svoju energiju usmjerio predsjedanju EU-om i izborima u HDZ-u, pa će Kujundžića smijeniti samo ako baš ne bude imao drugog izbora, kao i sa svim ostalim ministrima za koje se pokazalo da su ogrezli u malverzacijama.

Toga je svjestan i promućurni ministar zdravstva koji je današnjom presicom još jednom pokazao spremnost za obranu svoje fotelje, neovisno o sramu i pameti. To dvoje ipak nikad nisu bili kriteriji da se postane ministrom u vladi HDZ-a. S druge strane, čini se da je sumnjivo stjecanje stambenih kvadrata nešto bez čega se ministrom u Plenkovićevoj vladi ne može postati, a Kujundžić je taj kriterij zadovoljavajuće ispunio.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više