kulturna raznolikost u središtu pozornosti tjedna frankofonije od 17. do 23. ožujka

Kulturna raznolikost u središtu je pozornosti Tjedna frankofonije koji će se održati u više hrvatskih gradova od 17. do 23. ožujka uz sudjelovanje veleposlanstava zemalja članica Međunarodne organizacije frankofonije Francuske, Bugarske, Kanade, Makedonije i Švicarske te potporu veleposlanstva Albanije, Bugarske, Egipta, Gvineje Bisao i Rumunjske.

Zagreb će tijekom Tjedna frankofonije ugostiti brojne poznate osobe iz europskoga javnog i kulturnog života.

Potpredsjednica Europskoga parlamenta Catherine Lalumiere će 19. ožujka, zajedno s pomoćnicom ministra znanosti i tehnologije Nadom Švob-Đokić, u Europskome domu govoriti o kulturnoj raznolikosti.

Bugarska, koja je od 1993. u članstvu Frankofonije, predstavit će zagrebačkoj publici na izložbi 17. ožujka u Medijateci Francuskoga instituta dvojicu suvremenih umjetnika - svjetski poznatog kipara Veždija Rašidova koji će prvi put izlagati u Hrvatskoj te predstavnika mlađe generacije bugarskih slikara Dimitra Nikolova.

Makedonija, koja je pridruženi član frankofonske organizacije, sudjelovat će, na Međunarodni dan frankofonije 20. ožujka, s predavanjem u Društvu hrvatskih književnika o postmodernomu makedonskom romanu koje će održati Atanas Vangelov, direktor makedonskog Državnoga arhiva.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) ugostit će 20. ožujka izložbu "Kanadske knjige u Hrvatskoj" na otvorenju koje će o književnim i kulturnim dodirima Kanade i Hrvatske govoriti Gabrijela Vidan i Giga Gračan.

Koncertom kanadskog dua Laplante-Duval i pijanista Christophea Maynarda 18. ožujka u Hrvatskome glazbenom zavodu svečano će se otvoriti Tjedan frankofonije.

U organizaciji švicarskoga veleposlanstva, u Medijateci Francuskoga instituta bit će izložene švicarske romanske knjige koje će nakon izložbe biti donirane Francuskome institutu.

Međunarona organizacija frankofonije, sa sjedištem u Parizu, ima 49 zemalja članica, dvije pridružene članice - Albaniju i Makedoniju, te pet zemalja promatrača (Češke, Litve, Poljske, Slovačke i Slovenije). Summite održava svake druge godine.

Budući da je Hrvatska izrazila želju da dobije status promatrača, ravnatelj Francuskoga instituta u Zagrebu Olivier Brochet smatra kako se može očekivati da će do sljedećega summita Frankofonije 2004. Hrvatska pripremiti svoju kandidaturu.

(Hina) ip jn

Pročitajte više