Uhićen u Omišu: Kurd kojeg Turci traže zbog terorizma izlazi na slobodu za 50 tisuća eura

Foto: Google Maps, 123rf

MURAT C., 52-godišnji Kurd prije dva dana uhićen u Kostanju iznad Omiša po Interpolovoj tjeralici koju je raspisala Turska prije pet godina, izlazi na slobodu ako skupi 50 tisuća eura jamčevine. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu potvrdilo je, naime, odluku suca istrage Davora Svaline te odbilo žalbu tužilaštva. Kad i ako Murat C. izađe na slobodu, bit će mu oduzeta putovnica te će morati biti na prijavljenoj adresi boravišta u RH. 

Hrvatska policija pokrenula je veliku akciju njegovog uhićenja nakon što je provjerom sustava za registraciju gostiju e-visitor utvrđeno da je prijavljen na omiškom području. U Kostanje je stigao sa obitelji, suprugom i djecom, i to iz njemačkog Koelna u kojem živi i radi posljednjih 20 godina. Tursku je napustio nakon što mu je spaljeno selo. U Njemačkoj je zatražio azil i dobio njihovo državljanstvo.

Njegov odvjetnik Tihomir Mišić usprotivio se izručenju, dosad je zastupao nekoliko Kurda i nitko nije bio izručen Turskoj. 

Turci traže Murata C. zbog terorizma i sudjelovanja u terorističkim akcijama organizacije TIKKO, vojnog krila Komunističke partije Turske.

 

Pročitajte više