Kurdi se nakon američke izdaje okreću Asadu i Putinu

Foto: EPA

NAKON što ih je Amerika nakon naprasne odluke predsjednika Donalda Trumpa ostavila na cjedilu i prepustila turskoj invaziji, vodstvo sirijskih Kurda objavilo je jučer navečer da su sklopili dogovor s Damaskom o raspoređivanju sirijske vojske blizu turske granice.

Do ovog dramatičnog obrata došlo je petog dana ofenzive Ankare protiv Sirijskih demokratskih snaga (SDF), sačinjenih od kurdskih Jedinica narodne obrane (YPG) i njihovih arapskih saveznika, inače ključnih američkih saveznika u borbi protiv Islamske države. 

Sirijska vojska već je ušla na teritorij pod kontrolom SDF-a, javlja Guardian, i to u grad Kobane, ali i u Manbidž, koji se nalazi jugozapadno od Kobanea, kako ih turske snage ne bi zauzele. Kobane je, podsjetimo, grad na sirijsko-turskoj granici u kojem je uspješni kurdski otpor džihadistima ISIS-a počeo.

Kurdi su i ranije sugerirali da će se staviti pod zaštitu Asada i Rusije

No ovaj obrat nije bio potpuno neočekivan. Vodstvo sirijskih Kurda je i ranije, u trenucima kada su turske snage i sirijski pobunjenici pod njihovim zapovjedništvom vršili ofenzive protiv njih, sugeriralo da će morati sklopiti dogovor s režimom Bašara al-Asada i staviti se pod njegovu zaštitu, odnosno pod zaštitu njegovog moćnog saveznika - Rusije.

Nakon što su Turska i sirijski pobunjenici zauzeli grad Afrin na sjeveroistoku Sirije prošle godine i zaprijetili da će krenuti i na susjedni Manbidž, Kurdi su također pozvali sirijsku vojsku u pomoć. No vojska je tada ostala u okolici grada, a Turci i pobunjenici nisu krenuli u zauzimanje tog grada 

Ali sada se čini da se situacija, s egzistencijalnom ugrozom koju predstavlja turska invazija na kurdski teritorij, iz temelja promijenila. SDF je pozvao sirijsku vojsku na granicu s Turskom kako bi joj pomogla braniti teritorij koji je, iako pod kurdskom autonomijom, i dalje pod pravnim suverenitetom Damaska.

Zasad se, koliko znamo, dogovor između sirijskog režima i kurdskih vlasti odnosi samo na postavljanje sirijske vojske uz granicu, kako bi zajednički suzbili "ovu agresiju i oslobodili područja u koja su turska vojska i njeni plaćenici ušli", kako stoji u priopćenju SDF-a. 

Kraj kurdske autonomije?

Kurdske vlasti su sada očito zaključile da je stavljanje pod zaštitu Damaska i Moskve manje zlo od turske invazije i okupacije, čak i ako time dovode u pitanje svoju teško izborenu autonomiju u pokrajini koju zovu Rožava i na teritoriju koji su oslobodili od ISIS-a. 

Da bi ovo mogao značiti kraj jedine kurdske autonomije te jedinog demokratski upravljanog teritorija u Siriji sugerirao je i glavni dopisnik NBC-ja za svijet Richard Engel na Twitteru. 

"Znamo da ćemo morati napraviti bolne kompromise s Moskvom i s Asadom. Ali ako budemo morali birati između kompromisa i genocida nad našim narodom, zasigurno ćemo izabrati život našeg naroda", poručio je glavni zapovjednik SDF-a Mazlum Kobani. 

Sirijska arapska vojska je u međuvremenu navodno ušla i u vojnu bazu Tabka na sjeveru Sirije, jednom od nekadašnjih ključnih uporišta ISIS-a koje je SDF oslobodio uz američku zračnu, logističku i drugu podršku. Na Twitteru se pojavila snimka na kojoj se sirijski vojnici navodno nalaze unutar vojne baze.

A na društvenim mrežama pojavila se i nepotvrđena vijest da bi SDF sirijskoj vojsci mogao prepustiti ne samo grad Tabku nego i Raku, bivšu prijestolnicu ISIS-a koja je oslobođena uz goleme vojne i civilne žrtve.

Turska: Odgovorit ćemo

Naravno, ovaj razvoj događaja povlači za sobom mogućnost daleko ozbiljnijeg sukoba u koji bi bili uvučeni Turska s jedne i sirijski režim s Rusijom s druge strane - a možda čak i američke snage. 

"Ako sirijska režimska vojska pokuša ući u sjeveroistočnu Siriju, Turska će odgovoriti, tako da bi moglo doći do sukoba između dvije vojske", poručio je i savjetnik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Jasin Aktaj. 

A sam Erdogan je najavio da će turske snage, sa svojim sirijskim saveznicima iz redova pobunjenika, ući i u Manbidž i u Kobane. Dodao je da se u toj operaciji Turska "koordinira s Rusima". Situacija je, očito, sve neizvjesnija iz sata u sat.

A zarate li zaista Turska i sirijski režim, kojeg podupiru Rusija i Iran, opasnost za civile u regiji, kao za bijeg zarobljenih pripadnika ISIS-a i njihovih obitelji, postat će daleko veća.

Pročitajte više