Kurdski pobunjenici ubili osam turskih vojnika

GERILCI, za koje se vjeruje da pripadaju zabranjenoj Radničkoj partiji Kurdistana (PKK), su jučer u nekoliko napada na istoku Turske ubili osmoricu vojnika i jednog kurdskog pripadnika pro-vladine seoske milicije.

Tri vojnika su poginula u istočnoj provinciji Bingol kada je njihovo vozilo naletjelo na minu.

Pet vojnica i pripadnik milicije su poginuli u sukobu s gerilcima u brdskoj provinciji Sirnak, 300 km južno od Bingola i u blizini granice s Irakom.

Turska državna novinska agencija Anatolia javlja kako je u subotu jedan vojnik ubijen u eksploziji mine u provinciji Bitlis, a još jedan vojnik je poginuo u nedjelju.

PKK, koju vlade SAD i EU službeno smatraju terorističkom organizacijom je, inače, u listopadu prošle godine proglasila jednostrano primirje.

PKK se od 1984. godine oružanom borbom nastoji izboriti za otcjepljenje istočnih dijelova Turske u kojoj Kurdi imaju većinu te formiranje nezavisne države Kurdistan, kojoj bi se trebali pripojiti i kurdski dijelovi Iraka i Irana.

Tursku vojsku se desetljećima optužuje da, nastojeći suzbiti gerilce, brutalno krši ljudska prava. U sukobima je od 1984. godine poginulo 37.000 ljudi.

D.A.

Pročitajte više