Kurti: Izabrani gradonačelnici moraju raditi iz ureda. Nećemo odustati

Ilustracija: EPA

KOSOVSKI premijer Albin Kurti izjavio je u četvrtak da neće odustati od toga da gradonačelnici na sjeveru Kosova, izabrani zbog srpskog bojkota izbora, ostani na funkciji i rade iz ureda, nakon što se zbog njihova imenovanja srpski prosvjednici sukobili sa snagama KFOR-a.

"Gradonačelnici bi trebali ići (na posao) i raditi u svojim uredima", rekao je Kurti kosovskim medijima. "Moramo imati normalnost... Koje je značenje javnih zgrada za državne dužnosnike ako se one ne koriste?" dodao je. U sukobima srpskih prosvjednika i KFOR-a u ponedjeljak ozlijeđeno je 30 pripadnika KFOR-a i 52 Srba. Zbog nasilja je NATO najavio slanje dodatnih postrojbi na Kosovo.

Srbi ne žele prihvatiti rezultate izbora

Američki državni tajnik Antony Blinken u Oslu je pozvao Kosovo i Srbiju da "poduzmu korake za deeskalaciju" napetosti. "Podržavamo proces euroatlantskih integracija za Kosovo i za Srbiju, ali trenutna eskalacija ometa, umjesto da pomaže, naporima da se krene u tom smjeru", dodao je.

Srbi odbijaju prihvatiti rezultate izbora u travnju, smatrajući da su zbog niske izlaznosti od 3.5 posto oni nelegitimni. Zbog srpskog bojkota za gradonačelnike su na sjeveru Kosova izabrani Albanci.

Gradonačelnik u svom uredu još od ranog ponedjeljka

"Oni (gradonačelnici) moraju napustiti ovo područje jer ne predstavljaju ništa", rekao je u srijedu za Reuters Igor Simić, zamjenik čelnika Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba koju podržava Beograd.

Lulzim Hetemi, gradonačelnik Leposavića, u svom je uredu od ranog ponedjeljka, a snage KFOR-a čuvaju gradsku vijećnicu iza žilet-žice. Njegove kolege u Zvečanu i Zubinom potoku rade na daljinu iz svojih sela, navodi Reuters.

Pročitajte više