Kuščević vam je danas pljunuo u lice. Kako vam se to sviđa?

Foto: Index/Pixsell/Marko Lukunić

HDZ-ov ministar uprave Lovro Kuščević jutros je bio silno duhovit. Bio je urnebesan, onako kako to samo HDZ-ovci znaju. Bio je duhovit otprilike kao obiteljski nasilnik i HDZ-ov župan Alojz Tomašević, kojem je policija oduzela ilegalno oružje pa je u uhljebskom lovu pozirao s - praćkom.

>> TROŠE 25 MILIJUNA NA NOVE AUTE HDZ-ov ministar: Ja sam predlagao da se nabave konji i kočije


Ministar je, podsjetimo, jutros komentirao MUP-ovu nabavu luksuznih limuzina, za što će vam HDZ iz džepova oteti 25 milijuna kuna.

Treba napomenuti da se radi o 62 vozila vrijednosti 24 milijuna i 280 tisuća kuna. Među njima je 8 SUV-ova, ostalo su limuzine, a među njima će biti šest policijskih vozila dok će ostale limuzine, uključujući i SUV-ove, imati prikrivena policijska obilježja.

Mudre glave u vladi tako vašim novcima kupuju deset limuzina visoke klase s automatskim mjenjačem, pogonom na sva četiri kotača, a snaga tih limuzina mora biti minimalno 280 konjskih snaga i moraju biti sedan u produženoj izvedbi. Samo na njih namjeravaju potrošiti 6,75 milijuna kuna, što bi značilo da bi jedna košta 675 tisuća kuna.

Nesuđeni stand-up komičar u vladi


Kakvu je to vrhunsku šalu ispalio nesuđeni stand-up komičar Kuščević komentirajući činjenicu da će vlada u kojoj sjedi spiskati po 675 tisuća vaših kuna samo na luksuzne limuzine od 280 konja?

"Ja sam predlagao da se nabave konji i kočije, međutim ipak se nabavljaju automobili", rekao je Kuščević, a okupljeni novinari jedva su se suzdržali da ne prasnu u smijeh nakon te genijalne fore. Okej, nisu, ali prema Kuščevićevom širokom osmijehu - trebali su.

Za početak treba reći da je Kuščević tom "duhovitom" opaskom demonstrirao klasičan primjer logičke pogreške pod nazivom "lažna dilema", u kojoj se kao jedine dvije opcije opisuju ili nabava besramno skupih limuzina za uhljebske guzice ili - vožnja istih tih guzica u konjskim kočijama. Nema treće opcije, uhljebske guzice moraju se voziti ili u limuzinama od 675 tisuća kuna ili u kočijama.

Ili limuzine od 675.000 kuna ili kočije - nema treće


No, ako i zanemarimo logičku pogrešku koju može uočiti i dijete, u cijeloj priči o Kuščevićevoj šali (ili sarkazmu, kako ga je nazvao ulizivački HRT) ima nešto puno strašnije.

Kuščević se, naime, osjeća toliko sigurnim u svojoj preplaćenoj fotelji da misli da može pljunuti u lice svima onima koji će platiti te limuzine. Ne sviđa vam se razbacivanje vašim novcem? Ha-ha, što nam možete, pa nećemo se valjda voziti kočijama? Nije to, naravno, Kuščevićeva originalna ideja. Gotovo identičnu stvar rekao je bivši SDP-ov ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, koji je 2014. na novinarsko pitanje o još jednoj u nizu vladinih nabava skupih automobila odgovorio protupitanjem: "Hoćete da dođem kočijom u ministarstvo?"

Četiri godine nakon toga na vlasti je druga partija, ali osim imena i boje stranačke zastave nije se promijenilo gotovo ništa. Umjesto bahatog Jovanovića tu je sada bahati Kuščević - čovjek koji vaše džepove doživljava kao osobnu kasicu prasicu za svoju partiju i njihove pajdaše.

Kuščević vam je danas, baš kao i Jovanović prije četiri godine, besramno pljunuo u lice. Kako vam se to sviđa?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više