Kutina: Spomen na prosinačke žrtve u središtu Zagreba

UDRUGA ratnih veterana "Hrvatski domobran" obilježila je danas spomen na 5. prosinca 1918., kad je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića stradala nenaoružana skupina mirnih prosvjednika, među kojima je bilo i 13 mrtvih.

Bio je to kraj 50-godišnjeg djelovanja Hrvatskog domobranstva (1868.), rečeno je na kutinskom skupu. Tamošnja udruga "Hrvatski domobran" iduće godine uz 60. obljetnicu bleiburških i žrtava križnog puta, kako je najavljeno, objavit će knjigu "Kutina domovinskim žrtvama šutnje".

Iz Kutine je na popisu 551 žrtva, od čega je dvije trećine, najvećim dijelom domobrana i civila, stradalo u svibnju 1945., nakon završetka ratnih operacija.

Prosinačke žrtve naziv je za krvavo gušenje protujugoslavenskih manifestacija 5. prosinca 1918. u središtu Zagreba, nakon stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. prosinca 1918. i proglašenja ujedinjenja sa Srbijom. Događaj od 5. prosinca ostao je zapisan u hrvatskoj povijesti kao prva otvorena reakcija protiv novostvorene jugoslavenske države. Službeno izvješće kazuje kako je u sukobu poginulo 13, a ranjeno 17 ljudi.


Pročitajte više