KUVAJT TRAŽI OBJAŠNJENJA OPETOVANIH IRAČKIH TERITORIJALNIH PRETENZIJA

Kuvajt je u nedjelju izrazio "šokiranost" novim teritrijalnim pretenzijama koje je iznio predsjedavajući iračke prijelazne vlade i zatražio od njega objašnjenje.

"Kuvajt je te izjave primio sa zabrinutošću i iznenađenjem. Očekujemo objašnjenja od iračke prijelazne vlade o istinitosti te izjave i njezinim ciljevima", izjavio je jedan kuvajtski dužnosnik, kojeg je citirala državna agencija Kuna.

Predsjedatelj iračke prijelazne vlade Mohsen Abdel Hamid u subotu je izjavio kako nije pogodan trenutak za traženje pripajanja kuvajtskog i jordanskog teritorija Iraku, ali da bi se o tome moglo razmišljati u budućnosti.

Na pitanje članice Savjetodavnog vijeća u Bagdadu Chaze Hadi al-Obeidi o "teritorijima oduzetim Iraku, poput Jordana i Kuvajta", Hamid je odgovorio: "Potrebni su nam naši arapski prijatelji koji nas okružuju. Sad o tome nikako ne možemo razgovarati, ali u budućnosti ćemo još vidjeti".

Irak oduvijek smatra Kuvajt nerazdvojnim dijelom svojeg teritorija, a 1990. ga je napao i anektirao Sadam Husein, ali su ga saveznici u Zaljevskom ratu istjerali nakon sedam mjeseci.

(Hina) xdam ysdje

Pročitajte više