Kwasniewski o drugome Bushevu mandatu i euru

Poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski izrazio je u četvrtak želju da Poljska ostane "strateški partner Sjedinjenih Država" i tijekom drugoga predsjedničkog mandata Georgea W. Busha, a najavio je i da će njegova zemlja 2009/10. godine biti spremna za zajedničku europsku valutu euro.

Kwasniewski se treba s američkim predsjednikom sastati 9. veljače u Washingtonu kao prvi strani predsjednik nakon Busheve inauguracije za drugi mandat u četvrtak, javlja agencija France presse.

"Nadamo se da će Poljska ostati strateški partner Sjedinjenih Država", rekao je Kwasniewski novinarima, dodavši da će razgovarati o "zajedničkim projektima u okviru NATO-a i američko-europskim odnosima, te pitanjima vezanima za središnju i istočnu Europu".

Poljska, bliska saveznica Washingtona i članica koalicije u sukobu u Iraku, postala je članica Europske unije 1. svibnja.

Bit ćemo spremni prihvatiti euro 2009/2010., i "jednom zauvijek zaboraviti nervozu naslijeđenu iz prošlosti oko jakosti i stabilnosti valute", rekao je Kwasniewski u Varšavi na konferenciji o nacionalnoj gospodarskoj strategiji.

Kako je prenijela njemačka agencija dpa, Kwasniewski je kazao da će za euro trebati nastavak fiskalne reforme i bliska suradnja vlade i Nacionalne banke.

Godišnja inflacija u Poljskoj iznosila je 4,4 posto za 2004., a rast BDP-a na prijelazu 2003. u 2004. 4,8 posto.

(Hina) xrt ydv

Pročitajte više