Labudovi pozitivni na ptičju gripu u Grčkoj i Bugarskoj

ISPITIVANJA su pokazala da su tri divlja labuda nađena u blizini grčke granice s Turskom pozitivna na H5 virus ptičje gripe, pripoćili su grčki dužnosnici u četvrtak.

Ministar poljoprivrede Evangelos Bassiakos je rekao da će uzorci biti poslani u laboratorij Europske unije u Velikoj Britaniji kako bi se utvrdilo jesu li ptice zaražene smrtonosnim sojem virusom H5N1. Bassiakos je rekao da se rezultati očekuje za dva do osam dana.

Grčke su vlasti od listopada na ptičju gripu testirale više od 3000 ptica po domaćinstvima i u divljini a do sada kod nijedne nije nađen patogeni soj virusa H5N1.

Bugarsko ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je također objavilo da je otkrilo dva nova slučaja zaraze ptičjom gripom kod dva labuda nađena u blizini Crnog mora te da će uzroke poslati na ispitivanje u Veliku Britanije kako bi se utvrdilo je li riječ o smrtonosnom soju virusa H5N1.

"Imamo dva nova uzorka labudova koji su pozitivno reagirali na H5 virus", rekao je novinarima bugarski ministar poljoprivrede Nihat Kabil.

Bugarska je prije tjedan dana otkrila prve slučaj ptičje gripe kod labuda nađenog u Dunavu.

Pročitajte više