Laburisti: Odluka Vlade o prodaji poduzeća je nezakonita

Foto: Hina

HRVATSKI laburisti ustvrdili su da je Vlada odluku o skidanju osam tvrtki s popisa strateških poduzeća, kako bi ih mogla prodati, donijela suprotno zakonu.

Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske u članku 12. stavku 2. propisuje: "Plan upravljanja, na prijedlog Državnog ureda, donosi Vlada Republike Hrvatske za razdoblje od godine dana, najkasnije do 31. listopada tekuće godine za sljedeću godinu". No, niti šest mjeseci od isteka propisanog roka, Vlada nije donijela Plan upravljanja državnom imovinom za 2016. godinu, upozoravaju laburisti u priopćenju.

Umjesto toga, premijer Tihomir Orešković i njegovi zamjenici Tomislav Karamarko i Božo Petrov takve odluke donose na zatvorenim telefonskim sjednicama Vlade, ne obrazlažući ih hrvatskoj javnosti već samo njima znanim lobijima zainteresiranima za otkup strateških hrvatskih poduzeća, kaže se u priopćenju.

Iako Vlada tvrdi da sve radi u interesu hrvatskih građana nošena domoljubljem, upozoravamo ih da to smiju raditi isključivo u okviru hrvatskih zakona, poručuju laburisti.

Pročitajte više