Laburisti predlažu Keruma za počasnog građanina Grada Splita

LABURISTI su danas u Splitu istaknuli neobičan prijedlog. Predložit će Keruma za počasnog građanina Splita.

Od Gradskog vijeća će zatražiti da se Kerumu dodijeli javno priznanje, kao osobi koja se istaknula naročitim zaslugama za Grad Split. Zahtjev temelje na stavku 1. članka 10. Statuta Grada Splita, koji kaže da Grad Split dodjeljuje javno priznanje za iznimna dostignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak i ugled Grada Splita, a poglavito za naročite uspjehe u unaprjeđivanju gospodarstva, znanosti, kulture, zaštite i unapređivanja okoliša, sporta, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene.

U stavku 2. navodi se, pak, da Gradsko vijeće može proglasiti počasnim građaninom Splita osobe koje su se istakle naročitim zaslugama za Grad.

Unaprjeđenje u gospodarstvu - Križ na Marjanu i Kerumova obala

Kerum, drže splitski Laburisti, kvalificira za priznanje po svim osnovama. Gospodarstvo. Najveći strateški projekt Splita - pola milijuna kuna za križ na Marjanu. Kerumova obala koju financiraju građani Splita sa 80 milijuna kuna iz gradske blagajne te dodatnih 3,5 milijuna kuna za komunalno opremanje hotela Marjan.

Laburisti su podsjetili na Kerumovo obećanje da više neće biti nezaposlenih. Brojke govore nešto posve drugo. Na početku njegovog mandata nezaposlenih je bilo 14.059, a koncem veljače čak 17.746 osoba! U drugom gradu u Hrvatskoj čak je 40 posto mladih sa završenim fakultetom bez posla!

Unaprjeđenje znanosti. Kerum je odbio sponzorirati znanstvenu publikaciju Acta Adriatica Instituta za oceanografiju i ribarstvo uz obrazloženje da je znanost samo potrošnja. Naravno da nije potpomogao proslavu 80 godina Instituta, osim što je poslao zamjenika Juru Šundova. Do Kerumovog dolaska na vlast, Acta Adriatica, kao vrhunski znanstveni časopis, dobivao je 120 tisuća kuna za potporu.

Torcida šuti

Kultura je, pak, unaprijeđena s Mucalovih 2,5 milijuna kuna minusa, a okoliš Kerumovom željom da "ziđa" restoran od Fani na Prvoj vodi te njegovim "kesama" punim smeća, koje su za snježne katastrofe vratile slavljenički ugođaj u Split. Kao da je Jugoplastika opet prvak Europe.

Sport je unaprijeđen tako da je Spaladium Arena utonula u mrak, baš kao i grad Split. Hajduk je iskasapljen kao Split. Torcida kao dio tradicije, specifična po svom mediteranskom karakteru je brojna, ali i ona ostade bez glasa pod Matanovom vlašću, primijetili su Laburisti.

Teško je bilo neprimjetiti i kako je Kerum unaprijedio zdravstvo sa 800 Splićana u bolnici. Među njima je bilo čak 90 djece, ali je Kerumu snijeg isto bio fora.

Kerum je okrutna stvarnost, znanost mu je trošak

I na kraju najvažnije. Za poboljšanje ugleda Grada Splita.

"Gradonačelnik Kerum je jedna od rijetkih osoba koja će ostati u sjećanju ne po onome što je napravio za Split, već što je rekao ili još bolje kako je rekao. Ne treba citirati, dovoljno je da se novinari sjete čime ih je sve počastio. Otkada je Kerum postao vlast, nestao je ponos i dišpet, rodila se pohlepa, jal i očaj. Nestalo je duhovitosti, svjetonazora, pitomosti pa i duhovnosti, po kojima je Split bio prepoznatljiv. Splićani su bili prihvaćeni upravo zbog navedenih karakternih brandova. Sada po široj regiji hodaju pognute glave, a duhovitosti i smijeha je nestalo. Okrutna je stvarnost da nas Kerum prezentira, zajedno sa cijelom svojom obitelji koja sudjeluje u vlasti. To će ostati upisano u povijesti grada s kojim se šprda cijela Hrvatska, ali i šira regija. Činjenicu da Kerum sustavno i sa očitim zadovoljstvom uništava sve prepoznatljivo u splitskom duhu i da Split postaje grad vic, grad duhova i mraka, treba uistinu nagraditi jer je pljunuo svim onim ljudima koji su ulagali živote, zdravlje, novac za njegov boljitak", kaže Boris Strujić, predsjednik Laburista u Splitu.

Nek' se srami i Gradsko vijeće

Otišao je korak dalje. "Kompletno Gradsko vijeće sudionik je u tom zločinu. Bez obzira na politički predznak, sramote grad, obitelji, pretke i buduće generacije. I oni će ostati obilježeni u povijesti kao ljudi koji su bili toliko jadni i pohlepni da su dopustili sustavno uništavanje duha i civilizacijskih tekovina ponosnog Splita. I zato sve političke opcije u Gradskom vijeću trebaju biti kažnjene od građana kao sudionici u ovom urbicidu i kulturocidu. Niti jedno prezime iz Gradskog vijeća zajedno s Kerumom nikada više ne može proći uzdignute glave kroz povijest grada Splita. O Kerumu i svima koji su mu pomagali u zločinu i djeca u školi trebaju učiti. S njegovim dolaskom nestaje onaj dio uljudbene povijesti Marka Marulića, i zato smo danas i održali konferenciju kod njegovog spomenika jer želimo podsjetiti sebe i građane po kojim vrijednostima je Split bio i trebao ostati prepoznatljiv. To je opcija koja treba prevladati", kazao je Strujić.

Kerum izjavama o Gay Prideu samo potpiruje mržnju

Laburisti su komentirali i zbivanja oko Gay Pridea. "Kerum ne razlikuje poziciju gradonačelnika i osobni stav. Gradonačelnik mora misliti prvenstveno u korist lokalne zajednice, a on svojim neukim i primitivnim izjavama samo potpiruje mržnju. Osoba koja je i sama sudionik niza fizičkih i verbalnih sukoba, osoba koja je verbalni zlostavljač, ne može dijeliti savjete nikome. Mržnju koju propagira gradonačelnik Splita u ime njegovih stanovnika utječe na svakog turista koji se po bilo čemu osjeća drugačiji. Zagreb primjerice godišnje posjeti 30 tisuća LGBT turista, a susjedna Grčka godišnje uprihodi 1,5 milijardi dolara od LGBT turista", istaknuo je Strujić, koji se osvrnuo i na Kerumovo verbalno zlostavljanje.

"Neprihvatljivo je da nijedan vijećnik, nijedna udruga koja se bavi ženskim i ljudskim pravima, nisu osudili Kerumovo iživljavanje nad vijećnicom Sanjom Bilač. Laburisti oštro dižu glas protiv takvog ponašanja i konstantnog iživljavanja i zlostavljanja gospođe Bilač, ali i općeg necivilizacijskog i kontinuiranog verbalnog zlostavljanja građana Splita, svih onih koji ne misle kao Kerum", poručili su Laburisti iz Splita, koji popodne u 18 sati u prostorijama EU doma održavaju tribinu "Budućnost brodogradnje".  

 

Pročitajte više