Đoković je namjerno išao zaražen među djecu. Sve ostalo je nebitno

Foto: Facebook/Teniski savez Srbije

DA MI je tko prije desetak godina, kad sam imao tu priliku upoznati Đokovića, rekao što će ispasti od njega – ili što se već krije u njemu – ja bih s nevjericom ustuknuo.

Te kasnoproljetne večeri on je bio nepatvoreno fin mladić, koji je ljubazno i na solidnom engleskom razgovarao sa šarenom grupom gostiju u restoranu svog oca (usput, klopa je bila vrhunska). 

Potonuće u new age

Ja, naravno, nisam izdržao a da mu ne kažem da smo rodom iz istog kvarta, da sam živio tek kojih 200 metara dalje – i lice mu se razvuklo u iskreni osmjeh. 

Naravno da smo se svi zajedno slikali i da sam to šerao po fejsu. Bio sam već tada uvjeren da razgovaram s jednim od najboljih tenisača svih vremena. Dečko iz mog kvarta, mog vrtića, moje osnovne. 

Ali, priznajem da me je kasnije mladi Novak počeo brinuti.

Kako je počeo osvajati najjače turnire, tako je krenuo i s dijeljenjem mudrosti putem svih mogućih medija – ono o hrani bez glutena, piramidama u Visokom i svemu ostalome.

>> Sve Đokovićeve nebuloze: Kruh na trbuhu, razgovor s vodom i vibracija planeta

U redu, znam da ljudi poput njega traže i nešto dublje od novaca i slave, da žele nahraniti i svoju dušu, pa se nisam na to new ageovsko preseravanje previše obazirao. 

A onda je krenula ova pandemija i poluobrazovani tenisač postao je, da to kažemo bez ukrašavanja, antivakser, skeptičan prema ozbiljnosti pandemije i (je li tko iznenađen?) cjepivu. 

Zaražen bio u Zadru

Pretprošlog se ljeta neobazrivo provodio po Beogradu, pa onda krenuo na ekshibicijski turnir u Zadru, ne mareći što bi mogao kome prenijeti nimalo bezazleni virus. Na kraju cijele priče i turnira koji je postao korona-party – a u kojem je nehajno sudjelovao i hrvatski državni vrh – saznali smo da je i Đoković pozitivan.

S obzirom na dob i zdravstveno stanje, on se iz te infekcije lako izvukao (neka nam je živ i zdrav) pa se čini da je nakon toga još dublje povjerovao kako je korona tek bezopasna prehlada. Unatoč i gorkoj činjenici da je zaraza donijela ogromne probleme i veliki broj mrtvih i njegovoj rodnoj Srbiji. 

Godinu i pol kasnije Đoković je i dalje uvjereni antivakser, premda on to neće reći javno, pa čak ni je li uopće cijepljen (a svi znamo odgovor). I dok su neki drugi tenisači, poput Sandgrena (dvostrukog četvrtfinalista) i Hugues-Herberta (osvajača pet Grand Slamova u parovima) odlučili zbog neslaganja s obaveznim cijepljenjem natjecatelja jednostavno ne nastupiti na turniru, Đoković je odlučio provući se traženjem izuzeća. On nije čovjek koji bi otvoreno stao uz ono što vjeruje, nego snalažljivac koji se pokušava provući na neku foru, preko veze – onako kako mi Balkanci to najviše i volimo.

Čovjek bez stava

Nema tu stava i hrabrosti niti borbe protiv sustava, kako mu tepaju mnogi ovih dana, nego tek prodaje jeftine magle.

Nije bio jedini, još njih 25 inače superzdravih mladih ljudi pokušalo je uvjeriti organizatore i australske vlasti da su zapravo rizični i da se ne smiju cijepiti. Manjem broju njih to je uspjelo, a blizu toga cilja je, čini se, i naš antijunak Novak. 

Nećemo nikada znati što je točno stajalo u njegovoj ispričnici. Najviše se govorilo o celijakiji, koju mu je svojedobno utvrdio neki srpski nadriliječnik, a sada se pak govori o tome da je Đoković još jednom prebolio koronu, i to je, kažu, dijagnosticirano 16. prosinca upravo završene godine. 

U pravna pitanja nam ne vrijedi ulaziti, australski se sud izjasnio.

Ali se neizostavno pojavilo moralno pitanje o totalno bezveznom ponašanju teniskog šampiona, koji je samo dan nakon pozitivnog testa išao na dječji teniski turnir i tamo grlio djecu. 

>> Đoković je namjerno išao zaražen među djecu. Zakon za to previđa i zatvor

Suludo ponašanje s djecom

Nemojte ga sada pokušavati pravdati time što je korona najčešće bezopasna za djecu. Nije baš da se ona uvijek sretno izvuku – Nijemci su tijekom pandemije zabilježili 23 umrle djece u dobi do 10 godina (i još 24 u dobi do 19 godina).

Dodajte tome i ne baš zanemarivi broj djece koja dobiju takozvani "dugi covid", čije ćemo posljedice znati tek za nekoliko godina. I još kad imate u vidu da ta djeca mogu virus prenijeti dalje, onda više ne znate ni kako nazvati to Đokovićevo ponašanje. Nije to više ni nezrelost ni nehaj, to je već gotovo suluda neodgovornost.

A možda se samo uzalud pjenim, možda nije bilo nikakvog pozitivnog testa, nego je snalažljivi teniski as samo našao još jednu foru koju će prodati australskim vlastima.

Sve što želite znati o tenisaču Đokoviću kažu nam podaci ATP-a.

Ali sve što želite znati o čovjeku Đokoviću kažu nam ove opore činjenice o njegovom muljanju i nebrizi. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više