Landale: Bobetkov liječnički nalaz je kod tužiteljice

NADLEŽNI sudac Haškog suda proslijedio je liječničko izviješće o zdravstvenom stanju generala Janka Bobetka haškoj tužiteljici na očitovanje, kazao je iz Haaga glasnogovornik Suda Jim Landale.

Nekoliko hrvatskih dnevnih listova tijekom vikenda objavilo je, pozivajući se na neimenovane izvore, kako je nizozemski liječnički tim koji je prošlog mjeseca pregledao umirovljenog generala Janka Bobetka zaključio da on nije sposoban za transfer u Haag te su stoga preporučili privremenu obustavu postupka.

Landale je ponovio kako je liječničko izviješće, koje je povjerljive prirode i koje je prvo stiglo u tajništvo suda, proslijeđeno nadležnom sucu. Sudac ga je, pak, proslijedio tužiteljstvu na očitovanje.

´Lopta je sada na tužiteljskom dijelu terena´, rekao je Landale.

Upitan kako su u medijima objavljene preporuke izviješća koje je proglašeno tajnim, Landale je kazao kako o tome ne može ništa reći.

Glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann kazala je kako se o liječničkom izviješću u ovom trenutku ne može očitovati.

Pravila Haškog suda predviđaju da jedino suci Haškog suda, nakon što optužnica bude potvrđena potpisom nekog od sudaca, mogu donijeti odluku o privremenoj ili stalnoj obustavi sudskog postupka. Haškoj tužiteljici pravila suda daju mogućnost da predloži sucima takvu obustavu postupka.

Liječnici amsterdamske Sveučilišne klinike dr. A. J. van Lieshout i dr. R. Tukkie pregledali su prošlog mjeseca generala Bobetka, njegovu liječničku dokumentaciju, te razgovarali s članovima Bobetkova konzilija. Oni su trebali provjeriti zaključak hrvatskih liječnika da general Bobetko ne može podnijeti put do Haaga.

General Bobetko, kojeg Haški sud tereti za zločine počinjene tijekom akcije u Medačkom džepu u rujnu 1993. godine, nalazi se na bolničkom liječenju od sredine studenoga prošle godine.

Pročitajte više