Landale: ICTY očekuje brzo prebacivanje Gotovine u Haag

HAŠKI sud (ICTY) očekuje da će general Ante Gotovina "relativno brzo" biti prebačen u Haag, izjavio je u četvrtak glasnogovornik suda Jima Landale.

"Španjolske vlasti jutros su obavijestile ICTY da je general Gotovina tijekom noći uhićen na Kanarskom otočju. Očekujemo da će Gotovina biti prebačen pod nadležnost ICTY čim se obave sve potrebne pripreme", kazao je Landale u telefonskom razgovoru.

"Uvjeren sam da će to biti obavljeno relativno brzo", rekao je Landale na upit o tome kada bi uhićeni general iz Španjolske mogao biti prebačen u Haag.

Na upit da li bi se to moglo dogoditi već tijekom današnjeg dana ili sutra, glasnogovornik je kazao kako još ne raspolaže takvim pojedinostima.

Gotovina je bio u bijegu od lipnja 2001. kada je Haški sud podigao optužnicu protiv njega. Prema izmjenjenoj optužnici iz 2004. tereti se po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja navodno počinjena protiv srpskih civila i njihove imovine na širem području Knina, tijekom i nakon operacije Oluja u ljeto i jesen 1995.

Pročitajte više