Latin za Index: Kunić je cenzurirao jer se uplašio Tvornice duhana Rovinj

ČETIRI i pol mjeseca nakon što mu je ukinuta Latinica, Denis Latin je odlučio za Index progovoriti o okolnostima pod kojima mu je v.d. glavnog urednika Renato Kunić zabranjivao priloge.

Strašljivi Kunić: Najava tužbe važnija od prikazivanja priloga

Kao izravni povod navodi današnju presudu Trgovačkog suda, kojom je odbačena HTV-ova tužba protiv Hrvatskog novinarskog društva, jer je na zatvorenoj projekciji u svojim prostorijama prikazalo zabranjeni prilog o švercu cigareta iz Tvornice duhana Rovinj (TDR).

"Kunić se uplašio TDR-a. Otvoreno mi je rekao da ne smijem prikazati prilog, jer bi nas TDR mogao tužiti za ogroman iznos. Ne vjerujem da se plašio nekoga iz carine, Mladen Barišić je tada već bio u zatvoru, tako da je izvor straha vjerojatno bila Tvornica duhana Rovinj", kazao nam je Latin.

Posebno svjetlo na slučaj baca i činjenica da je prilog prije prikazivanja pogledao i HRT-ov odvjetnik Emil Havkić, koji u njemu nije vidio ništa sporno ni utuživo, no Kunić se svejedno odlučio za zabranu.

Zašto se nije smjelo znati za fiktivnu carinsku ispostavu u Kanfanaru?

U prilogu o kojemu se mjesecima govori, nikad prikazanom na Prisavlju, istražuje se fiktivna carinska ispostavi u Kanfanaru, istarskom mjestu gdje se nalazi najveća TDR-ova tvornica.

Novinar Josip Oreč, kojemu se HTV koncem prošle godine zahvalio na suradnji, otkrio je da voditelj kanfanarske carinske ispostave uopće nije znao gdje mu se nalazi ured tj. da kanfanarska ispostava nekoliko godina uopće nije postojala, iako se vodila kao nadležna za kontrolu i carinjenje cigareta iz najveće tvornice u regiji.

Razotkrivali smo poslove i moćnijih igrača od TDR-a...

"Napadali smo u Latinici i mnogo jače igrače od TDR-a. Todorića i Agrokor, Sanadera kad je bio najjači, osiguravatelja Dubravka Grgića, Milana Bandića... Problematizirali smo i poslove Ivana Čermaka koji je nedavno pušten iz Haaga. U slučaju Kunićeve zabrane priloga o švercu cigareta, očito je povrijeđen javni interes da bi se zaštitio privatni, interes samo jedne tvrtke", tvrdi Latin.

U kratko vrijeme Kunić je cenzurirao i dva priloga iz Latinice "Privatizacijski zločin ne zastarijeva",  koji su govorili o privatizaciji robne kuće Nama i Jadran filma. 

Kunić prijavio novinarku po 12 točaka "optužnice"

Kad je na te slučajeve nedavno podsjetila novinarka Ana Jelinić u emisiji Hrvatska uživo, urednik Kunić tužio je Etičkom povjerenstvu HRT-a po čak - 12 točaka!

Iako je i Trgovački sud danas utvrdio da nije bilo osnove za bunkeriranje priloga iz Latinice, Kunić je procijenio da mu je Jelinić narušila ugled i dostojanstvo, da je širila dezinformacije, da je bila pristrana i negativno utjecala na javnost.

Renata Kunića smo nazvali i poslali mu SMS da komentira Latinove izjave i presudu Trgovačkog suda, ali v.d. urednik informativnog programa nije odgovorio na pozive.

Pročitajte više