Latinoamerikanke abortiraju lijekom protiv čira

ZBOG zabrane pobačaja žene u Latinskoj Americi prekidaju neželjenu trudnoću jeftinim lijekom protiv čira.

To je u Dominikanskoj Republici postalo uobičajeno i neke ljekarne prodaju Cytoteca koliko i aspirina ili lijekova za prehladu, izvijestila je ljekarnička udruga.

"Nitko još ne zna najbolji način njihove uporabe, no ondje gdje je abortus zabranjen ili nesiguran to bi mogla biti najsigurnija metoda", kaže dr. Beverly Winikoff, direktorica Populacijskog vijeća u New Yorku.

Cytotec se počeo upotrebljavati kasnih 80-tih godina prošlog stoljeća kao lijek protiv čira, no sve se više koristi i za pobačaj, osobito u zemljama gdje je abortus kažnjiv, ponegdje i s 20 godina zatvora.

Borci protiv pobačaja zalažu se za njegovo povlačenje s tržišta i tvrde da uporaba Cytoteca znači legalizaciju pobačaja.

"Katolička crkva oštro osuđuje svaki pobačaj, bez obzira obavlja li se on lijekovima ili na neki drugi način", rekao je Nelson Acebedo, tajnik nadbiskupije u Santo Domingu.

Žene koje žele pobaciti uzimaju osam do 16 jeftinih pilula. Ilegalni kiruški pobačaji stoje od 400 do tisuću dolara.

Cytotec, poznat kao misoprostol, obično se uzima u kombinaciji s mifepristonom (RU-486) koji blokira hormone nužne za razvoj embrija. No, mifepriston je zabranjen u zemljama gdje je pobačaj ilegalan pa ondje žene upotrebljavaju samo cytotec.

Proizvođač toga lijeka, "Pharmacia Inc." iz New Jerseya, brani uporabu svog proizvoda kao lijeka za želudac i upozorava trudnice na štetne nuspojave.

No, neprecizni zakoni i nedostatak kontrole te popularnost lijeka u Latinskoj Americi omogućuju da se lijek nabavi i bez recepta.

Osim na Kubi i u Portoriku, abortus je u Latinskoj Americi zabranjen. Svake se godine na tom području obavi četiri milijuna illegalnih pobačaja, a šest tisuća žena umre, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Iako su kontracepcijska sredstva dostupna, žene ih ne upotrebljavaju jer nemaju novca ili im to zabranjuju vjera ili običaji, a muškarci nerado upotrebljavaju prezervativ.

Pročitajte više