Latvija: Nećemo pružiti utočište nijednom Rusu koji izbjegne mobilizaciju

Foto: EPA

NAKON što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio djelomičnu mobilizaciju, neke zapadne zemlje su rekle da vjerojatno neće pružiti azil ili utočište ljudima koji bježe iz Rusije. 

Ubrzo nakon Putinovog obraćanja naciji Latvija, koja graniči s Rusijom, rekla je da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji izbjegne moskovskoj mobilizaciji trupa. 

Latvijski ministar: Ne smijemo popustiti pred Putinovim ucjenama

"Zbog sigurnosnih razloga Latvija neće izdavati humanitarne ili druge vrste viza ruskim građanima koji izbjegnu mobilizaciju", napisao je na Twitteru latvijski šef diplomacije Edgars Rinkevičs.

"Putin je najavio djelomičnu mobilizaciju i aneksiju dijelova Ukrajine. Ne smijemo popustiti pred njegovim ucjenama i moramo podržati Ukrajinu. Rusija je danas jednako opasna za Europu i svjetski mir kao što je bila nacistička Njemačka u prošlom stoljeću", napisao je.

Finska također graniči s Rusijom, a na vijest o djelomičnoj mobilizaciji poručila je da prati situaciju te da su njezine obrambene snage pripremljene.

Zapad osudio mobilizaciju

Ruski ministar obrane rekao je državnom mediju da će mobilizacija uključiti oko 300.000 dodatnih vojnika koji će biti pozvani da se bore u Ukrajini.

Ostale nacije, uključujući Sjedinjene Države, Nizozemsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, osudile su taj potez.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika rekao je da je ruska odluka apsolutno predvidljiva i dokaz da rat jasno ne ide u smjeru Moskve.

Naredba za mobilizaciju stigla je dan nakon što je Putin dao potporu referendumima o pridruživanju Rusiji, koji će se sljedećih dana održati u četiri ukrajinske regije pod kontrolom ruskih trupa, što je prvi korak prema formalnom pripajanju dijela Ukrajine koji je velik poput Mađarske.

Pročitajte više