Lava na Havajima guta auto, pogledajte snimku

Screenshot: Twitter

ERUPCIJA vulkana Kilauea na Havajima započela je prošlog tjedna, a od tada otrovni plin i lava prijete stanovnicima tog otoka. Lava guta sve pred sobom i ništa je ne može zaustaviti. Vidi se to i na snimci koja se raširila društvenim mrežama, a na kojoj užarena masa guta parkirani automobil.

 
 
 
 
 
 
Kako javlja AP, nastala su dva nova vulkanska otvora, odnosno pukotine kroz koje izlazi lava. Od početka erupcije nastalo ih je deset. Iz jedne pukotine u seoskom predjelu Puna na Velikom otoku lava je jučer izlazila do 70 metara u visinu.
 
Više od 1700 stanovnika prisiljeno je na evakuaciju: "Nemam pojma kada ćemo se moći vratiti", rekao je Todd Corrigan za AP. On i supruga pobjegli su iz svog doma nakon eksplozije lave iz zemlje u blizini.
  
Stručnjaci za sada ne znaju koliko će trajati vulkanska aktivnost
 
Znanstvenici su upozorili da bi mogle nastati nove pukotine u zemlji, ali ne mogu predvidjeti na kojim točno područjima. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je da plin sumporni dioksid koji se ispušta iz pukotina može biti smrtno opasan u velikim količinama.
 
Havajska agencija za civilnu zaštitu upozorila je da bi kontinuirani izljevi lave mogli doseći temperaturu od 1148 Celzijevih stupnjeva. Stručnjaci ne znaju koliko dugo će se vulkanska aktivnost nastaviti. 
 
 

Pročitajte više