Lavrov: Amerikanci kažu da nisu bili uključeni u Wagnerovu pobunu

Foto: EPA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas ruske vlasti istražuju jesu li zapadne specijalne službe bile uključene u subotnju pobunu Wagnerovih plaćenika.

Lavrov je dodao kako je razgovarao s američkim veleposlanicom u Moskvi, koja mu je rekla da Sjedinjene Države nisu bile uključene u oružanu pobunu Wagnerovih plaćenika. Kako je izvijestila ruska državna novinska agencija TASS, Lavrov je dodao da se SAD nada sigurnosti ruskog nuklearnog arsenala. 

Lavrov također navodi kako je američka veleposlanica Tracy rekla da je pobuna unutarnje pitanje Rusije. Nekoliko zapadnih čelnika poručilo je kako incident pokazuje da je nestabilnost u Rusiji sve veća. Pobuna Wagnera pokazala je slabost ruskog vodstva, kazao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Wagnerovu pobunu pokrenuo donedavni Putinov bliski suradnik Prigožin

Podsjetimo, pobunu Wagnera u subotu predvodio je Jevgenij Prigožin, donedavno bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina čije snage su najvećim dijelom odgovorne za uništenje i okupaciju ukrajinskog grada Bahmuta.

Zbog trenutne situacije postavlja se pitanje što će biti s Wagnerovim operacijama u afričkim zemljama poput Malija i Srednjoafričke Republike gdje Wagner igra važnu ulogu u sukobima. Lavrov je za RT rekao da su i Mali i Srednjoafrička Republika održavali službene kontakte s Moskvom uz odnose s Wagnerom.

"Nekoliko stotina vojnika radi u Srednjoafričkoj Republici kao instruktori. Taj će se posao, naravno, nastaviti", kazao je. Lavrov je u intervjuu kao "besmislice" odbacio ukrajinske navode da Rusija planira napad koji bi uključivao ispuštanje radijacije iz nuklearne elektrane Zaporižja.

Pročitajte više