Lavrov kritizira američke sankcije Venezueli

Foto: EPA

RUSKI ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, čija zemlja podržava venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura, osudio je tijekom posjeta Caracasu američke gospodarske sankcije Venezueli.

"Te sankcije su nezakonite i glavni su čimbenik krize u kojoj se nalazi venezuelsko gospodarstvo", izjavio je Lavrov nakon susreta s kolegom Jorgeom Arreazom u sklopu turneje po Latinskoj Americi.

Trump uveo niz sankcija

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela je niz sankcija gospodarstvu Venezuele. Među tim mjerama Washington je u travnju 2019. uveo embargo na naftu iz Venezuele i oštre financijske sankcije gospodarstvu.

Trump je rekao da želi pojačati pritisak na nasljednika Huga Chaveza (1999. - 2013.) i pridonijeti njegovom odlasku s vlasti.

Rusija, Kina i Kuba zemlje su koje daju najveću podršku Maduru. 

Do posjeta Lavrova Caracasu došlo je dva dana nakon što je Trump primio venezuelskog oporbenog čelnika Juana Guaidoa u Bijeloj kući. Guaido je bio i nazočan njegovom govoru o stanju nacije.

SAD priznaje Guaidoa

Sjedinjene Države i pedesetak zemalja priznaju Guaidoa za privremenog predsjednika Venezuele.

U četvrtak je američki izaslanik za Venezuelu Elliott Abrams dao naslutiti da bi Sjedinjene Države mogle uskoro poduzeti mjere protiv Rusije zbog njezine podrške Maduru.

"Neprihvatljivim držimo sankcije i pokušaje primjene pravosuđa jedne zemlje u nekoj drugoj", reagirao je Lavrov u petak, ali nije izravno spomenuo američke izjave o mogućim sankcijama Rusiji.

Lavrov bi se tijekom posjeta trebao sastati i s Nicolasom Madurom.

Pročitajte više