Laži, laži, laži nas: Top 10 najvećih laži premijerke Jadranke Kosor

1. SVAKI TJEDAN MJERA NOVA "Ova Vlada zapravo nema gospodarski program izlaska iz krize, već niz mjera od kojih ćemo svaki tjedan otkrivati po jednu", rekla je premijerka Jadranka Kosor prije više od dva mjeseca. Suočena nizom kritika kako Fond za spas gospodarstva dolazi prekasno te da to nije prava mjera, Kosor se izvlačila da Vlada ima niz drugih mjera. Od tada su prošli tjedni i tjedni, a osim osporavanih 200 eura poticaja za kupnju prve nekretnine ništa inventivno nije izašlo iz Banskih dvora.

2. BOLNI REZOVI NJIMA, A NE SAMO NAMA Nakon odlaska Ive Sanadera, Jadranka Kosor obećala je nešto što je izazvalo veliku potporu javnosti. Kosor je tada govorila o nužnosti reforme državne i javne uprave. Govorilo se o ukidanju nerentabilnih općina i županija do kraja godine, a prije donošenja proračuna za 2010. godinu. Tada je na vidjelo dana trebala izaći projekcija o broju zaposlenih u državnoj i javnoj upravi. Štoviše Kosor je potpisala da će do kraja prošle godine objaviti registar zaposlenika u javnom sektoru. Danas nema reforme, nema registra, ne zna se broj prekobrojnih u ministarstvima, agencijama i ostalim službama. Podsjećati Kosor na te izjave danas je postalo - nepristojno.

3. STRUČNOST UMJESTO PODOBNOSTI S brošem u obliku metle ili munje (zar je bitno?) Kosor je 26. siječnja ove godine na sjednici Vlade zagrmjela kako svom voljenom narodu obećava da se "u nadzorne odbore javnih poduzeća ubuduće biraju stručne osobe na temelju javnog natječaja, a ne političari". Dobila je zasluženi pljesak, a onda mjesec dana kasnije na zatvorenoj sjednici Vlade u Nadzorni odbor Fine imenovala je svoju glasnogovornicu, 29-godišnju diplomiranu novinarku Martinu Banić. Kakve veze ima Banić s Finom? Zašto nije bilo natječaja i sto drugih sitnica danas su za Kosor "tričarije i podmetanja oporbe".

4. SVJETLO U BANSKIM DVORIMA "Cijelo ljeto do kasno u noć gorjet će svjetla u Banskim dvorima sve dok ne nađemo pravi program za izlazak iz krize", govorila je Jadranka u srpnju prošle godine najavljujući "rebalans istine", "bolne rezove" i "mjere štednje". Program izlaska bio je veći PDV i harač, a Kosor se nakon samo mjesec dana vladavine uputila na ljetovanje u Bol na otok Brač, a njezino ljetovanje stajalo je oko 35 tisuća kuna. Nije provjereno je li netko ostavio svjetlo dok je Kosor bila na plandovanju. Čisto radi obećanja.

5. DRAGI TOPNIČKI DNEVNIČE  "Dnevnici ne postoje", "Možda postoje" i " Sigurno postoje" ušli su u legendu Jadranke Kosor. U veljači prošle godine u svega petnaest dana Kosor je glavnom haškom tužitelju izrecitirala tri sasvim različite izjave o dnevnicima. Rezultati njene obmane vidljivi su i danas jer je Hrvatska i dalje blokirana u poglavlju "Pravosuđe i ljudske prava" od strane niza europskih zemalja.

6. E, OVO JE VIC Kosor je negdje u prvim danima svoje vlasti obećala kako će smanjiti državnu potrošnju. Štednja na državnoj razini svela se na to da su ministrici i dužnosnici na domjenke donosili vlastitu hranu i piće. Kosor je hranila Hrvate pričama o krumpir salati, a statistika govori kako nam sve pada, a jedino raste - državna potrošnja.

7. OBEĆANJA SELJACIMA I SINDIKALCIMA Kosor je prošle godine nešto usmeno obećavala, a nešto i potpisivala. Bilo jedno ili drugo, ništa nije ostvareno. Dok se za poljoprivrednike može reći da je nastupila: "recesija", "novi momenti u svjetskom gospodarsku" i "siromašne financije" to ne vrijedi za sindikalce. Ni jedna od šest potpisanih mjera nije ostvarena, a što je najgore, niti jedna od njih nije bila vezana uz financije.

8. REFORME "Idemo u reformu Hrvatske gospodarske komore!", "Idemo u reviziju povlaštenih mirovina!", "Revidirat će se pojedinačno mirovine branitelja!", "Idemo u nove mjere za javnu upravu", "Omogućit će se kažnjavanje onih koji ne štede!", "Revidirat će se svi menadžerski ugovori i sve povlastice", "Mijenjat će se broj općina!". Sve su to najave Jadranke Kosor o raznim reformama od kojih ni jedna nije ugledala svjetlo dana. Kosor je sve izjave dala kao premijerka, iako se s ove distance čini kako i dalje tjera "predizbornu kampanju".

9. TRANSPARENTNOST Najavila je transparentnu Vladu. Ako treba svaki tjedan sjest će s novinarima kako bi objasnila svoju politiku i put prema izlasku iz krize. Sve su to bila obećanja, a onda je sve krenulo po starom dobrom običaju. Krucijalne odluke donose se na zatvorenim sjednicama, smjenjuju se ministri bez obrazloženja, novinare se baca na pod, a neke se i tuži zbog povrede ugleda i časti. Mediji se pitaju: "Ima li pilota u avionu?" i "Kuda uopće idemo?".

10. ŠEĆER NA KRAJU "Sigurna da ćemo vrlo brzo početi izlaziti iz krize", Jadranka Kosor 21. kolovoza 2009. godine u Miševcu na Čiovu kod Trogira prigodom predavanja ključeva i rješenja za 60 stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i članovima obitelji poginulih branitelja

Pročitajte više