Lažne poruke može napraviti svaka budala za pet minuta

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

AFERA s lažnim SMS-ovima počela je u subotu kad je DORH objavio da je uhićen osumnjičenik koji je Zdravku Mamiću pribavio lažnu SMS korespondenciju kojom je ovaj mahao u lipnju, dan prije presude kojom će biti osuđen na zatvor.

Ali u međuvremenu priča je potpuno eskalirala.

Danas je uhićen vozač ministra Tomislava Tolušića, a svi tragovi vode prema tome da je sam vrh HDZ-a bio u kontaktu i koristio usluge Franje Varge, bivšeg djelatnika osječkog MUP-a kojeg se tereti za lažiranje poruka.

Dakle, priča o lažnim SMS-ovima prerasla je u ogromnu aferu vlade i HDZ-a. I daleko je od završetka.

No o čemu se zapravo tu radi? Na konferenciji za novinare početkom lipnja Mamić je na papirima novinarima predočio isprintanu navodnu SMS prepisku između Dinka Cvitana i šefice Uskoka Tamare Laptoš. Ta je prepiska, tvrdio je Mamić, dokaz da mu je sve podmetnuto.

Mamić sam rekao da ih je dobio poštom

Slučajno ili ne, Mamić je tada iznio još jedan zanimljiv detalj.

"To je pošta koja je došla u moj sandučić na kućnu adresu u više navrata. Radi se o ispisima konverzacije između gospodina Cvitana, bivšeg državnog odvjetnika koji vodi privatni rat protiv mene i moje obitelji, i šefice USKOK-a Tamare Laptoš. Traže od članova sudskog vijeća da mi presude", rekao je tada Mamić. Dakle, Mamić očito nije uživo vidio te poruke, nego samo na papiru.

Lažna korespodencija napravi se za pet minuta

Takve poruke može napraviti bilo tko s minimumom informatičke pismenosti. Na internetu postoje na stotine generatora na kojima se može pisati lažna korespondencija. Jasno, većina tih stvari služi za šalu. Internet je prepun šala i zafrkancije koja se temelji na dopisivanju. Ono što je Mamić pokazao zapravo je moguće napraviti za desetak minuta na bilo kojem računalu ili mobilnom uređaju koji ima pristup internetu.

No, moguće je i ozbiljno krivotvorenje

No poruke je, naravno, moguće i puno ozbiljnije krivotvoriti, ali to zahtijeva ogromno znanje i nosi brojne rizike. O tome smo popričali s Lucijanom Carićem, stručnjakom za računalnu sigurnost iz tvrtke Defensecode.

"Prema našim propisima, teleoperatori su dužni čuvati određene podatke o komunikaciji godinu dana. Mislim da oni čuvaju i sadržaj poruka i, naravno, obilježja poruke. To je ono tko je i kad poruku poslao. Jako je teško taj dio krivotvoriti, to znači da bi se morala kompromitirati sigurnost operatera pa onda podmetnuti sadržaji koji bi upućivali na nešto drugo", kaže Carić za Index.

"Takva operacija bi bila dalekosežna i komplicirana. Ja ne znam točno koji se podaci čuvaju. Naprimjer, ako se čuvaju geolokacijski podaci pa se oni krivotvore, to bi zahtijevalo promjenu i drugih podataka. Količina podataka koja bi se morala promijeniti bi trebala biti velika. S tim da vi dobijete račun s ispisom poziva, a papir se ne može mijenjati", objašnjava Carić za Index.

Primjera radi, ako biste željeli krivotvoriti razgovor ili poruku, trebali biste znati gdje je ta osoba bila točno u to vrijeme koje želite krivotvoriti jer je ista možda u približno vrijeme obavljala drugi poziv pa se geolokacija neće podudarati. Dakle, treba znati cijeli niz informacija, a onda to treba znati i učiniti.

Težak i kompliciran posao

"To je moguće krivotvoriti, ali to je iznimno komplicirano i složeno i zahtijevalo bi kompromitaciju više teleoperatera, vi biste trebali kompromitirati podatke dva teleoperatera. Da je to napravljeno, vještačenje bi bilo puno teže utvrditi", kaže Carić.

"U pravilu kad se radi o lažnim porukama koje se koriste kao šale na internetu, one se generiraju iz jednostavnih alata. To je operacija koja ne zahtijeva nikakvo tehnološko znanje. Naravno, takve poruke je vrlo lako demantirati, one postoje samo u mašti onih koji su ih napravili", kaže Carić.

"U ovom konkretnom slučaju, to se utvrdilo vrlo brzo. Ljudi koji to prate odmah su rekli da te poruke izgledaju kao krivotvorine", dodaje.

Carić upozorava na još jednu stvar koja je prilično logična. Naime, ako samo dobijete ispis poruka na papiru, bez da ste poruke vidjeli na mobitelu, nema razloga da tome vjerujete.

"Kad donesete poruke na papiru i kažete da vam ih je netko dao, to je smiješno, takvih šala na internetu ima more, ta glumljena korespondencija. Ako imate samo papire i ništa drugo, naravno da je vjerodostojnost upitna kad se zna da je nešto tako lako krivotvoriti. Ja sam shvatio da su te poruke predstavljene kao istina. Ako vam tako nešto dođe, logično je to odnijeti na policiju", kaže Carić koji dodaje da je sada važno vidjeti jesu li poruke svjesno krivotvorene ili su nekome podvaljene. No to je druga priča.

"Treba znati puno obilježja. Da bi bilo vjerodostojno, to treba krivotvoriti. Ako su određeni oblici komunikacije zapamćeni, treba onda potvrditi da je netko bio na nekom mjestu. To je teško kompromitirati, pitanje je na koliko se mjesta nalaze podaci. Sve je moguće, ali tehnološka složenost toga je velika. A ovdje očito nije bila neka tehnološka složenost", zaključuje Carić.

"Morate biti jako sumnjičavi ako dobijete nešto što je samo print. Vi kao osoba imate male mogućnosti znati je li to autentično, vi ne možete napraviti istragu kakvu može napraviti policija, tajne službe ili operateri. Naprosto nemate podatke, vi ste u nezavidnoj situaciji kad tako nešto dobijete", dodaje na kraju.

Pročitajte više