Lažni "jorkširski Trbosjek" pred sudom

49-GODIŠNJI John Humble našao se pred sudom u Leedsu gdje je optužen zbog ometanja pravde u jednom od najpoznatijih kriminalistčkih slučajeva 20. stoljeća.

Humbleu se pripisuje da je godine 1979. jorkširskoj policiji slao pisma te audio-vrpce u kojima je, predstavljajući se kao "jorkširski Trbosjek", serijski ubojica koji je od 1975. do 1980. godine ubio 13 žena. U pismima, koje je potpisao kao "Jack Trbosjek" se izrugivao detektivima koji su istraživali slučaj te tvrdio da ga, kao ni njegovog londonskog imenjaka iz 19. stoljeća, nikada neće uhvatiti.

George Oldfield, šef detektivskog tima koji je istraživao slučaj, bio je uvjeren kako su pisma autentična. Kada je Humble poslao audio-vrpcu sa svojim glasom, ona je emitirana na nacionalnoj televiziji u nadi da će netko taj glas prepoznati i tako pomoći policiji da uhvati dotada neuhvatljivog ubojicu.

Policija je shvatila da je na krivom tragu tek u siječnju 1981. kada su pozornici, tokom rutinske ophodnje,  u automobilu s prostitutkom uhitili 34-godišnjeg vozača kamiona Petera Sutcliffea, te kod njega naknadno pronašli oružje i druge dokaze koji su ga ukazali da je upravo jedan od najgorih serijskih ubojica u britanskoj i europskoj povijesti.

Sutcliffe je nakon dva dana priznao i detaljno opisao sva ubojstva, a nakon neuspjelog pokušaja da svoje postupke pripiše duševnoj bolesti, osuđen je na doživotni zatvor.

Slučaj "jorkširskog Trbosjeka" je doveo do žestokih kritika britanske javnosti na račun policije, s obzirom da je Sutcliffe tokom istrage bio uhićen i ispitivan devet puta prije nego što su ga uspjeli povezati s ubojstvima. Razlog za njegova rutinska puštanja, između ostaloga, bio je i taj što nije govorio naglaskom autora pisama koga su mediji nazvali "Mearside Jack".

Autor pisama i audio-vrpce je, s druge strane, ostao neotkriven sve do 2005. godine kada je usporedbom DNK s tragova sline na omotnici utvrđeno da je riječ o 49-godišnjem Humbleu, uhićenom prije pet godina zbog prometnog prekršaja.

Humble će ostati u pritvoru jer je sudac, zakazavši ročište za 20. ožujak, odbio njegov zahtjev za kaucijom.

D.A.

Pročitajte više