Lažni misionar blagoslivlja Riječane

VEĆ duže vrijeme stanovnici Rijeke i njihovi gosti na glavnoj gradskoj ulici sreću mladića u misionarskoj odori koji blagoslivlja one koji to žele. Obučen u bijeli redovnički habit, mladić stoji pred svojim štandom na Korzu i ondje daje blagoslov ljudima, ili pak spokojno šeće Korzom. "Misionar" zainteresiranima polaže dlan na čelo i dijeli im blagoslov, a njegova je "usluga" besplatna. No, svatko od blagoslovljenih može i ostaviti novčani prilog mladiću.

Nedugo nakon mladićeva pojavljivanja na Korzu Riječka je nadbiskupija objavila priopćenje "s  ciljem sprječavanja obmane i manipulacije građanima Rijeke". Iz nadbiskupije navode da se muškarac lažno predstavlja kao mandatar katoličke crkve, te da nema nikakve veze s tom institucijom. Iz crkve poručuju da je ime muškarca Jandre Dalić. "On nije dobio nikakav mandat za naviještanje i blagoslove. Nije završio teologiju, niti primio sakrament svetoga reda. Sve što čini i govori, radi na svoju ruku, bez ovlaštenja i odobrenja nadležnih crkvenih institucija", naglašava riječka nadbiskupija.

Misionar po savjesti

Novi list navodi da je Dalić ranije boravio u Prihvatilištu za beskućnike u sklopu crkve Sv. Romualda i Svih Svetih koja se nalazi u riječkom kvartu Kozala, i nakon nekoliko danas se pokazalo da je incidentna osoba. Prihvatilište je napustio nakon intervencije policije i tada se započeo baviti "misionarenjem" na kvarnerskim otocima, dok se nije stacionirao na riječkom Korzu.

Na upit novinara o njegovom poslu Dalić je rekao da smatra da svatko može blagoslivljati, te da nije službeno odobren od crkve, ali da on to čini po savjesti i Bibliji. "Nisam svećenik nego redovnik, član zajednice Misionara božanskog milosrđa iz Poljske. Ta zajednica još nije službeno od Crkve odobrena, ali je odobravanje u tijeku", zaključio je o svome poslu riječki misionar.

Pročitajte više