Lažno prodavala zagrebačke gradske stanove: Jagodi Blum 12 godina i devet mjeseci zatvora

JAGODA BLUM njezinih petero pomagača danas su na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na zatvorske kazne zbog lažne prodaje gradskih stanova.

Vođa grupe, Jagoda Blum, je dobila i najvišu nepravomoćnu presudu od 12 godina i devet mjeseci zatvora. Ona se predstavljala kao zaposlenica Zagrebačkog poglavarstva te je organizirala grupu koja je nudila jeftinu kupnju gradskih stanova. Na taj način su 50-ak osoba prevarili za više od 20 milijuna kuna. Od njezinih pomagača najveću kaznu je dobio Krešo Matić koji će u zatvoru odležati šest godina i pet mjeseci, pa Milenko Milenković sa kaznom od četiri godine i sedam mjeseci.

Bandić prijavio krivotvorenje potpisa


Marko Džaja je dobio kaznu od tri godine i četiri mjeseca zatvora, ana Gradski tri godine, a Ksenija Vadas dvije godine i deset mjeseci. Jagoda Blum se nije pojavila na izricanju kazne pa je za njom raspisana tjeralica, dok je Matić odmah odveden u pritvor. Organizatorica će morati državi vratiti gotovo pet milijuna kuna, njezin sin 1,1 milijun kuna, a kćer 681 tisuću kuna. Pet pomagača moraju vratiti po 1,34 milijuna kuna. Štetu će svi morati nadoknaditi prevarenim osobama.

USKOK je proveo istragu nakon što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić podnio prijavu u kojoj je tvrdio da je netko krivotvorio njegov potpis na 200 kupoprodajnih ugovora za gradske stanove. Optužnica je podignuta u prosincu 2009. godine. Organizirana grupa je dulje vremena "prodavala" atraktivne gradske stanove u centru Zagreba po cijeni od 2000 eura po četvornom metru. Uz to su još od kupaca tražili i dodatni mito od 25 do 35 tisuća eura.

Pročitajte više