Le Monde savjetuje Sarkozyja kako se ponašati pred britanskom kraljicom

FRANCUSKI predsjednik Nicolas Sarkozy započeo je danas dvodnevni posjet Velikoj Britaniji čiji je cilj, službeno, još bliskiji odnos s Britanijom, no to nije ono što trenutno zanima francuske medije.

Naime, pozorno se prati svaki korak, njega i novopečene mu prve dame - Carle Bruni-Sarkozy, koja je s njim u prvom državničkom službenom posjetu nekoj zemlji.

Prva prava prilika za lapsus pruža se na današnjoj svečanoj večeri s kraljicom, no, dnevnik Le Monde mu je udijelio par korisnih savjeta - da pred kraljicom ne odgovara na mobitel, da ne nosi sunčane naočale ili pogledava na ručni sat.

Povod tome je prošlogodišnja audijencija kod pape Benedikta XVI, gdje je Sarkozy primijećen kako provjerava poruke na svom mobitelu, što je, uz niz drugih antibontonskih manira izazvalo zgražanje u Francuskoj.

Neki od daljnjih naputaka Le Mondea su još: "Kraljici se ne obraćajte prvi; Ne pitajte je osobna pitanja; Ne dirajte je; Nemojte hodati ispred nje; Ne prigovarajte; Ne dižite se od stola prije nje; I nipošto nemojte pušiti..."

A.P.
Foto: AFP

Pročitajte više