Leinert Novosel: Hasanbegović u Njemačkoj ne bi mogao biti ministar

Screenshot: N1

PROFESORICA komunikologije na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti prokomentirala je ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, za kojeg je kazala kako u Njemačkoj sigurno ne bi mogao biti ministar.

Na pitanje treba li ostati ministar rekla je:

"Danas niti jedan odgovor ne može biti crno-bijeli. Prvo mi pada na pamet otvaranje teme kriterija kad se netko predlaže za funkciju. Je li se vodilo dovoljno brige o znanju stručnosti, autoritetu i povjerenju? Druga stvar je kako reagira druga strana kad joj se ponudi ovakvo mjesto, da li pogleda u svoju biografiju da nađe crne točke koje bi joj mogle smetati."

Postavlja se pitanje je li mladost opravdanje činjenici da je ministar kulture veličao ustaštvo.

"Naravno kada imate ovakve elemente u biografiji imate opterećenje u samom startu. Druga stvar je okolnosti koje pokazuju da kad ste javna osoba nemate ništa privatno i sve se može pronaći, ali praksa pokazuje da se to nekima radi rjeđe, a nekima češće", smatra Leinert Novosel.

Komunikologinja smatra kako takav čovjek ne bi mogao biti ministar u Njemačkoj.

"Mislim da to ne bi bilo moguće. To je priča oko kriterija. Mi smo u fazi kad su nam emocije u fazi ispred racija. Kad ljude čujete na ulici oni razgovaraju je li kapa prava ili nije te je li to rekao u mladenačkom zanosu ili nije. Informacije nisu bile dovoljne i na vrijeme. To bih spomenula kao lošu stranu - nedovoljno poznavanje javnog komuniciranja. Od samog početka je to loše. Niti na vrijeme niti konkretno. To se trebalo rješavati čim se pojavilo. Prema tome ja mislim da je ta komunikacija u velikoj mjeri kriva na kraju i izbjegavanja novinara. Ne možete se toliko distancirati koliko vas druga strana može provocirati", rekla je Leinert Novosel za N1.

Pročitajte više