Leš iz Dubrovnika "plavokosa djevojka sitne građe": Ipak Britt?

POLICIJSKA tajnovitost kad je riječ o prvim rezultatima obdukcije provedene nad lešom koji je u ponedjeljak pronađen u moru pokraj Dubrovnika, čini se, nije bezrazložna. Naime, izgleda kako bi leš ipak mogao pripadati nestaloj Australki, 21-godišnjoj Britt Lapthorne.

Podsjetimo, policija je navela kako su nakon preliminarnih rezultata obdukcije uvjereni kako nije riječ o Britt, jer je leš u puno lošijem stanju no što bi bio da je u moru od dana njenog nestanka. Ipak, od samog se početka činilo kako ni sami ne vjeruju u to, jer su od Brittinog oca Dalea Lapthornea zatražili Brittin zubni karton i njegov DNA uzorak, za usporedbu na DNA analizi koja se provodi u Zagrebu, a čiji bi rezultati trebali biti poznati idućeg tjedna.

Iako policija službeno ne želi potvrditi čak ni to da se radi o ženskom lešu, Slobodna Dalmacija je od izvora bliskih istrazi doznala kako leš pripada mlađoj ženskoj osobi, rijetke svijetle kose, visine između 150 i 160 centimetara. Podsjetimo, to je upravo visina koja odgovara visini nestale Britt.

Nestala Australka je nakon Dubrovnika planirala posjetiti Split

Policiji se javila još jedna studentica koja je tijekom putovanja po Europi upoznala nestalu Australku Britt Lapthorne. Riječ je o Kanađanki Krys Noseworthy, koja je Britt upoznala u BiH, u autobusu. Djevojke su provele zajedno pet dana.

Iako su se djevojke razdvojile netom prije Brittinog nestanka, Noseworthy je za slučaj doznala tek pet dana kasnije, kad je primila nervozan mail od jednog studenta: "Britt se nije vratila kući. Uistinu sam zabrinut". Mailovi sličnih sadržaja posljednjih se tjedana razmjenjuju među zabrinutim studentima koji su imali prilike upoznati Britt. Svakim novim danom, njihova zabrinutost još više raste, jer policija nema novih tragova, a još nije ni službeno potvrđeno da leš izvađen iz mora pokraj Dubrovnika ne pripada Britt.

Nestala Britt i 26-godišnja Noseworthy su se upoznale u autobusu kojim su putovale iz Sarajeva u Mostar. Kako su odsjele u istom hostelu, vrijeme su provodile zajedno. "Britt je bila toliko slatka djevojka, vesela i vedra, voljela se smijati", navela je Noseworthy. Iz Mostara su, nekoliko dana kasnije, djevojke krenule prema Dubrovniku, zajedno s poljsko-američkim studentom Dominicom Dabrowieckim. Njega su upoznale u hostelu u Mostaru, a kako je Dabrowiecki već rezervirao hostel u Dubrovniku, odlučile su i one odsjesti u istom hostelu.

"To objašnjava zašto Britt nije ranije rezervirala mjesto u dubrovačkom hostelu, što je bilo neuobičajeno za nju. U hostel smo se prijavile 16. rujna, u poslijepodnevnim satima. Tad je stigao i Gareth Hopkins, student iz Londona", navela je kanadska studentica. Dva sata nakon prijave u hostel, veselo se društvo, zajedno s kalifornijskom studenticom Kelly, zaputilo u šetnju dubrovačkom lukom, a potom su sjeli u jedan miran restoran uz luku, kako bi uživali u morskim specijalitetima. Tijekom večere je nastala i jedna od posljednjih Brittinih fotografija prije nestanka.

Posljednji dan prije Brittinog nestanka

Idućeg su se dana Britt, Krys, Dominic i Gareth zaputili u razgledavanje stare gradske jezgre. U poslijepodnevnim satima su popili kavu, a onda je Krys sjela u autobus i krenula na Korčulu, gdje je upisala tečaj ronjenja. Tad je kanadska studentica posljednji put vidjela Britt. Ponovno su se trebale naći šest dana kasnije, u Splitu.

Podsjetimo, Britt Lapthorne je posljednji put viđena u noći sa 17. na 18. rujna. Nestala je nakon posjeta noćnom klubu Fuego u Dubrovniku, a izbacivač je njenom bratu Darrenu rekao da ju je vidio kako odlazi u društvu dvojice muškaraca i pet djevojaka. Te je noći, u 2.57 sati, nazvala sina vlasnice hostela, Ivicu Perkovića, koji tvrdi da nije čuo zvonjavu mobitela.

I.M.
Foto: DubrovnikNet.hr/Facebook/Herald Sun

Pročitajte više