Lesar: Što ako 1 posto podataka u objavljenom Registru nije točno?

PREDSJEDNIK Hrvatskih laburista i saborski zastupnik Dragutin Lesar na svom blogu suzdržano komentira objavu Registra branitelja, jer tvrdi da ne može biti siguran u autentičnost objavljenih podataka.

"Što ako je samo 1 posto registra falsificirano? Ako je samo 1 posto ljudi s popisa ispušteno ili samo 1 posto u popis pridodano? Što ako se dakle radi o pokušaju manipulacije", pita se Lesar koji dodaje kako se u nekoliko navrata u Saboru zalagao za objavu Registra branitelja.

"Nevjerojatna lakoća kojom predsjednica Vlade obmanjuje javnost"

"I naravno, ova anonimna objava digla je na noge sve branitelje zabrane objave popisa. Sada će se stvoriti atmosfera javnog linča svih onih koji zagovaraju objavu registra", piše Lesar i dodaje da ako "huškači" nađu samo jedno ime u Registru koje nije autentično, bit će to novi "dokaz" da se Registar ne smije objaviti.

"Bitna je nevjerojatna lakoća kojom predsjednica Vlade obmanjuje javnost", osvrnuo se i na jučerašnju izjavu Jadranke Kosor da se u Registru nalaze tajni podaci zbog kojih se on ne smije objaviti, kao što su ratni put, postrojbe i JMBG. Podsjeća kako u Zakonu i posebnom pravilniku o jedinstvenom registru hrvatskih branitelja stoji da se on sastoji od općeg i posebnog dijela.

Kako se JMBG našao u Registru?

"U opći se dio unose opći podaci o hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata: ime, prezime, ime oca, datum i mjesto rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja te čin, s oznakom je li redovni ili počasni", citira Lesar Zakon i dodaje da se u posebni dio unose podaci o ratnom putu, i to naziv postrojbe, vrijeme trajanja sudjelovanja u Domovinskom ratu, dužnosti koje je obnašao u postrojbi te njegov status i odličja.

"Sada ponovno treba gospođu Kosor pitati kako je JMBG ušao u opći dio registra ako to nije predviđeno pravilnikom? Tko je to registar sastavljao mimo pravilnika i po čijem nalogu?
I koji su to podaci iz općeg dijela registra tajni? Ime, prezime, ime oca, datum i mjesto rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja te čin, s oznakom je li redovni ili počasni?
To su tajni podaci o braniteljima", pita se Lesar te dodaje pitanje je li JMBG unesen u opći dio registra kako bi time namjerno bila spriječena mogućnost njegove objave.

Pročitajte više