Letica: Mesić je predsjednik bez državničkog traga, glasovat ću za Kosor

BIVŠI neovisni predsjednički kandidat s potporom HSP-a Slaven Letica najavio je danas da će u drugom krugu predsjedničkih izbora glasovati za HDZ-ovu kandidatkinju Jadranku Kosor, pozvao je građane da učine isto, jer njezina protukandidata Stjepana Mesića smatra "predsjednikom bez državničkog traga".

Pojašnjavajući svoju odluku, Letica je, u pismu izbornom stožeru Jadranke Kosor, ocijenio da se Kosor u kampanji koristi "snošljivom i uljuđenom građanskom retorikom", za razliku od njezina protukandidata Stjepana Mesića, koji, smatra Letica, "koristi retoriku balkanske ulice i krčme kojoj nije strana difamacija, pa i javno ponižavanje i ismijavanja protukandidatkinje".

Letica navodi i da se Kosor zalaže za prava najugroženijih, dok Mesića, kaže, "podržava skupina korumpiranih i opasnih ljudi".

"Glas za Stjepana Mesića glas je za skupinu mračnih, korumpiranih i opasnih ljudi koji čine svojevrsnu korupcionaško-nasilničku interesnu zajednicu", stoji u Letičinu pismu.

Letica smatra i da razlike između dvoje kandidata po pitanju stranačke podrške nisu velike, jer, kaže, "iza njih stoje stranke koje vladaju Hrvatskom više od pola stoljeća i koje su u posljednjih petnaest godina osiromašile, opljačkale, rasprodale i razvojno zaustavile našu zemlju".

Prednošću Jadranke Kosor smatra činjenicu da je kandidatkinja u HDZ ušla tek 1995., "nakon razdoblja grijeha struktura", a Mesić je, navodi Letica, "iz HDZ-a izišao tek 1994. kada je okončan proces stvaranja ratnih profitera i kada su najgori ratni zločini u Bosni i Hercegovini već bili počinjeni".

Mesića Letica smatra "predsjednikom bez državničkog traga koji je koristio svega 40-ak posto ustavnih ovlasti i time dopustio krajnje omalovažavanje i javno ismijavanje institucije predsjednika države".

"Povijest će ga, vrlo vjerojatno, pamtiti po dvije krajnje kontroverzne odluke i postupka: po lažnom svjedočenju u Haagu i selektivnom prepuštanju arhivske građe dr. Franje Tuđmana stranim obavještajnim službama i uredništvima s kojima je prijateljevao", kaže o Mesiću Letica, čije je pismo medijima proslijedio izborni stožer Jadranke Kosor.

Pročitajte više