Letica: Transkript razgovora Tuđmana i Raškovića objavljen zbog srpske propagande

SABORSKI zastupnik iz Kluba HSP-a Slaven Letica priznao je danas da je 92. inicirao objavu transkripta razgovora predsjednika Franje Tuđmana s Jovanom Raškovićem, jednim od vođa pobunjenih Srba, kako bi, pojasnio je, pomogao zaustaviti velikosrpsku propagandu koja je Hrvatsku u svijetu prikazivala kao zločinačku naciju.

"Suglasio sam se s objavom, jer je to bio jedini način da se zaustavi dobro orkestrirana velikosrpska propaganda", uzvratio je Letica kolegama koji su ga prozvali da je upravo on pokrenuo praksu dilanja transkripata.

Objava transkripta tih razgovora, tvrdi Letica, bila je nužna kako bi se raskrinkalo Raškovićevo puntanje srpskog stanovništva i pozivanje na pobunu protiv Hrvatske.

"Te je 1992. javnost, međunarodna i domaća, bila jedina zaštita interesa Hrvatske koju su komunisti razoružali", odgovorio je SDP-ovcu Nenadu Staziću koji ga je u raspravi o HSP-ovu zahtjevu da Sabor osnuje istražno povjerenstvo koje bi ispitalo činjenice oko curenja transkripata iz Ureda Predsjednika, izravno prozvao da je medijima prodao transkript spomenutog razgovora.

Letica je ustvrdio i da bi, za razliku od tog transkripata, oni objavljeni nakon 2000-te mogli hrvatske generale koštati po 200 godina tamnice.

Saborska rasprava pretvorila se u međusobno prozivanje SDP-ovaca i HDZ-ovaca čija je Vlada i koji je predsjednik (Tuđman ili Mesić) objavom transkripata više naštetio Hrvatskoj i generalima.

SDP-ovci su prozivali bivšu, HDZ-ovu vlast da je 90-ih predavala transkripte kako bi diskreditirala političke neistomišljenike, ali i neke pojedince iz vlastitih redova.

"Neki su veliki ljudi u HDZ-u 1990-ih prodavali i predavali Haagu i novinarima arhivsku građu da bi zaštitili sebe, a optuživali druge iz HDZ-ovih redova", kazala je Željka Antunović.

HDZ-ovci uzvraćaju da su bivša Vlada i predsjednik Mesić dilali transkripte kako bi se obračunali s pokojnim predsjednikom.

Krunoslav Markovinović (HDZ) prozvao je Mesića i bivšu vlast da su selektivnim objavljivanjem te "dopunjavanjem i razrađivanjem" transkripata htjeli diskreditirati Tuđmana i HDZ-ovu vlast.

"Po Uredu Predsjednika vršljali su razni obavještajci, strani špijuni, da haške istražitelje ni ne spominjem", nadovezao se Niko Rebić (HDZ), spominjući primjer Velike Britanije koja je, zbog nacionalnih interesa, odlučila na još 20 godina produljiti rok za objavu svoje arhive o događajima na Bleiburgu.

Zdenka Babić-Petričević (HDZ) zanima se za točnost informacije po kojoj je ilegalno, jedne noći, jedan odvjetnik s Pantovčaka iznio 1.280 dokumenata, iznijela je niz zamjerki na račun predsjednika Mesića te poručuje "oprostiti grešnicima, ubojicama, svima, svima, samo ne izdajicama".

Pročitajte više