LHC srušio svjetski rekord u energiji



NAKON godinu dana popravaka, Veliki hadronski sudarač čestica (LHC) u švicarskom Cernu srušio je svjetski rekord u proizvodnji energije, proizvevši u svoje dvije cijevi 1,18 trilijuna elektronvolta.

Dosad je rekord od 0,98 trilijuna elektronvolta držao ubrzavač čestica u Fermi Labu u američkom gradu Chicagu. LHC time nije samo preuzeo svjetski rekord, nego je i probio barijeru od bilijuna elektronvolta.

"Još uvijek pokušavamo shvatiti kako dobro radi popravljeni LHC. Ovo je fantastično", rekao je ravnatelj ustanove CERN Rolf Heuer. "Ipak, nastavljamo polako, a imamo još dosta posla prije nego u 2010. počnemo s novim pokusima. Šampanjac držim an ledu do onda", dodao je.

Sljedeće na redu je kontrolirano puštanje u pogon dijelova uređaja. LHC sudara snopove subatomskih čestica pri brzini nešto manjoj od 300.000 kilometara u sekundi. Cilj je sudariti čestice pri energiji od 7 trilijuna elektronvolta i stvoriti uvijete jednake milijarditom dijelu sekunde nakon velikog praska kojim je prije 13.7 milijardi godina nastao svemir.

Potraga za Božjom česticom

Rekreiranje uvjeta iz vremena Velikog praska zasigurno će ponovno pojačati strah i teorije zavjere. Kritičari LHC-a smatraju da bi sudaranje čestica moglo stvoriti crne rupe dovoljno velike da progutaju Zemlju.

Krajem 2008. godine testiranja na LHC-u su prestala, jer je naglo curenje helija izazvalo ozbiljan oštećenja. Trebalo je raditi godinu dana kako bi se popravilo 53 supravodljiva magneta koji su se pokvarili kad je zbog kvara došlo do pregrijavanja sustava.

Znanstvenici se također nadaju da bi već nagodinu mogli dobiti uvod u česticu poznatu kao Higgsov bozon, teoretske čestice koja objašnjava postojanje mase i koja se često naziva Božjom česticom.

Pročitajte više