Libanonski veliki ajatolah osudio američke "masakre" u Iraku

LIBANONSKI veliki ajatolah usporedio je američku okupaciju Iraka s izraelskom okupacijom palestinskih teritorija te je rekao u petak kako pretjerana upotreba sile protiv iračkih pobunjenika može samo potpaliti antiameričke osjećaje.

"Krvava scena divljačkih izraelskih zločina protiv palestinskog naroda ponovljena je u obliku divljih američkih zločina protiv iračkog naroda", rekao je veliki ajatolah Mohammad Hussein Fadlallah na molitvi u Bejrutu.

Fadlallah, kojeg šijitski muslimani diljem svijeta poštuju, prestao je pružati potporu Moqtadu al-Sadru, šijitskom svećeniku čije su pristaše pokrenule oružanu pobunu protiv koalicijskih snaga u Iraku.

Međutim, ostao je vrlo kritičan prema američkoj politici u Iraku.

"Ako Amerikanci govore o oslobađanju iračkog naroda i širenju slobode i demokracije u svojim redovima pitanje je:Zašto je potrebno uvjeravati irački narod u demokraciju američkog stila?".

"Hoće li pretjerana uporaba sile uvjeriti ljude da vole Ameriku i podržavaju je? Ili će to povećati mržnju među Arapima i muslimanima prema Americi?", upitao je Fadlallah.

Pročitajte više