Liberalni demokrati pobijedili na nizozemskim izborima, laburisti odmah iza



NIZOZEMSKA Narodna stranka za slobodu i demokraciju (VVD), stranka desnog centra, odnijela je pobjedu na nizozemskim izborima, a dosad vladajuća Demokršćanska stranka zabilježila je snažan pad. Nizozemska tako nastavlja trend europskih zemalja koje otkazuju vjernost strankama koje su dugo na vlasti.

"Čini se da je ovo prvi put u našoj povijesti da je VVD postala najveća stranka u Nizozemskoj", rekao je vjerojatno novi premijer Mark Rutte prilikom slavlja. S 96,5 posto prebrojanih glasova, VVD ima 31, a Laburistička stranka 30 mjesta u parlamentu sa 150 mjesta. Dvije će se stranke vjerojatno tjednima morati dogovarati oko nove vlade, ali jedno je jasno, dosad vladajući demokršćani teško su poraženi.

Demokršćani teško poraženi, Wilders ima bolji rezultat nego ikad

Oni su dobili 21 mjesto u parlamentu, dvostruko manje nego u zadnjem sazivu. Premijer Jan Peter Balkenende, koji je vodio vladu osam godina, rekao je svojim pristašama da odlazi iz politike. Zato je antiimigrantska i antiislamska stranka kontroverznog Greeta Wildersa osvojila 24 mjesta, što im je najbolji rezultat ikad.

Utrka je bila tako neizvjesna, da su čelnici VVD-a i laburista odlučili otkazati tradicionalnu postizbornu debatu, tvrdeći kako ne mogu govoriti o rezultatima dok ih ne znaju. Job Cohen, predsjednik laburista, rekao je da dolazi zanimljivo vrijeme.

Kompromisi, kompromisi

Po ustavu, čelnici svih 10 stranaka koje su zastupljene u parlamentu danas će otići kod kraljice i reći joj s kime bi rado išli u koaliciju, što će označiti početak procesa pregovora. Očekuje se da će na vlast doći koalicija VVD-a i laburista, zajedno s manjim strankama zelenih i demokrata.

Wilders bi teoretski mogao odigrati ulogu pri sazivu nove vlade, ali on svoj uspjeh duguje iznimno kontroverznim i isključivim stavovima, kao što je izjednačavanje islama s nacizmom, pa je malo vjerojatno da će ga netko htjeti za partnera.

VVD je obećao smanjiti javnu potrošnju rezanjem državne potrošnje i socijalnih programa. Laburisti su taj program kritizirali kao napad na siromašne. Njihove je ideja oporezivati bogate. VVD ima malo oštrije stavove prema imigrantima. Prijedlog mu je ne dati imigrantima socijalnu pomoć u 10 godina nakon dolaska u zemlju. Bit će zanimljivo vidjeti kako će dvije stranke postići kompromis ako budu ušle u koaliciju.

Pročitajte više