Legendarni nogometaš vodi na predsjedničkim izborima u najstarijoj afričkoj republici

Foto: Hina
 
SENATOR George Weah, legendarni liberijski nogometaš, nalazi se u vodstvu na predsjedničkim izborima u Liberiji, pokazali su prvi djelomični rezultati koje je u četvrtak objavilo izborno povjerenstvo.
 
Weah vodi u 11 od 15 liberijskih regija, a njegov je najveći suparnik sadašnji potpredsjednik Joseph Boakai koji je dobio najviše glasova samo u jednoj regiji, ali se u većini drugih nalazi odmah iza bivše nogometne zvijezde.
 
No 48 sati nakon glasovanja, ti prvi rezultati zasad ne otkrivaju hoće li jedan od njih dvojice ostvariti pobjedu već u prvome izbornom krugu i naslijediti dosadašnju predsjednicu, nobelovku Ellen Johnson Sirleaf, prvu demokratski izabranu šeficu države u Africi, objavilo je Nacionalno izborno povjerenstvo, ponovivši pozive na strpljenje i smirenost.
 
Konačni rezultati 25. listopada
 
"Povjerenstvo je odlučno objaviti rezultate na vrijeme, ali se to ne može učiniti na uštrb egzaktnosti", izjavio je njegov predsjednik Jerome Korkoya, ističući da još nije "proglasio nijednog pobjednika".
 
U pokrajini glavnog grada Monrovije u kojoj se nalazi gotovo 40 posto od oko 2,1 milijun birača u zemlji, gdje je izabran za senatora 2014., na samo 14,8 posto prebrojanih listića George Weah dobio je više od 50 posto, nasuprot 26,6 posto za Josepha Boakaija.
 
Među najnapučenijim pokrajinama u toj malenoj anglofonoj zemlji zapadne Afrike, nekadašnjem nogometašu daje se lagana prednost ispred Boakaija u Bongu (sjeveroistočno od Monrovije) i Margibiju (istok). Boakai vodi u svojoj rodnoj pokrajini Lofa (sjever).
 
Konačni rezultati prvog izbornog kruga održanog u utorak bit će objavljeni do 25. listopada, a ako nijedan od kandidata ne bude imao većinu, drugi krug će se održati sljedećeg mjeseca.
 
Brzi oporavak nakon građanskog rata, gospodarstvo četiri puta veće
 
Predstavnici promatračke misije EU-a objavili su u četvrtak da se "provedba glasovanja može uglavnom ocijeniti kao dobra ili vrlo dobra".
 
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Ellen Johnson Sirleaf (78) nalazila se na čelu Liberije posljednjih 12 godina, a zemlja je u tom razdoblju doživjela brzi društveni i ekonomski oporavak nakon građanskog rata koji je bjesnio od 1989. do 2003.
 
Ovi su izbori prilika da se u Liberiji dogodi prvi uistinu demokratski prijenos vlasti u 73 godine.
 
Johnson Sirleaf (78) koja se nakon dvaju uzastopnih mandata više nije mogla kandidirati, dobila je Nobelovu nagradu za mir 2011. za zasluge u ostvarenju mira nakon što je građanski rat njezinu zemlju pretvorio u pustoš. Gospodarstvo je sada četiri puta veće nego što je bilo kada je preuzela dužnost 2005. 

Pročitajte više