LIBERLAND "Zemlja" na granici Hrvatske i Srbije traži priznanje od Trumpa

Foto: FaH

SJEĆATE li se Liberlanda? Radi se o "državi" s teritorijem od sedam četvornih kilometara na obali Dunava, između Hrvatske i Srbije, koju je "osnovao" čeh Vit Jedlička u travnju 2015. godine. Iako , pravno gledano, ne radi o pravoj državi, to nije spriječilo Jedličku da zatraži priznanje od novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

>> Predsjednik Liberlanda prijeti Hrvatskoj: "Imam veze s Trumpom"


>> Sjećate se Liberlanda? Donosimo novosti o "ničijoj zemlji"

Kako piše Washington Post, Donald Trump je naglavačke okrenuo retoriku američke vanjske politike i prije negoli je postao predsjednikom. No, ono u čemu mnogi vide razlog za zabrinutost, Čeh Vid Jedlička koji je osnovao Liberland vidi - priliku.

"Trump u Bijeloj kući definitivno otvara nova vrata", rekao je Jedlička za WorldViews na jednoj od inauguracijskih zabava održanih u petak u Washingtonu.

33-godišnji Čeh koji je zaokupio pažnju hrvatske i srpske javnosti proglašenjem "države" na obali Dunava, uspio je nabaviti 20-ak karata za Trumpovu inauguraciju, na koju je otišao sa skupinom simpatizera Liberlanda.

Otkad je Trump predsjednik, sve je moguće, pa možda i priznanje Liberlanda


Jedlička je uvjeren da je Trumpova administracija dobra vijest za Liberland, "državu" koja je tako nazvana zbog posvećene libertarijanskim vrijdnostima. Tehnički ni Hrvatska ni Srbija ne polažu pravo na taj sićušni komad zemlje, pa je Jedlička zaključio da tamo može osnovati vlastitu državu, piše WaPo.

Kao što smo već pisali, Liberland ima vlastitu zastavu, ustav, himnu i slogan ("Živi  i pusti živjeti"), te je od osnivanja privukao pažnju brojnih medija. Prema tvrdnjama Liberlandove "vlade", državljanstvo je zatražilo više stotina tisuća ljudi, a među njima je navodno i 12,000 Amerikanaca. Nedavno je Liberland imenovao i svog ministra vanjskih poslova, američkog državljana Thomasa Wallsa, koji prema vlastitim riječima ima kuću u Palm Beachu na Floridi, koja se nalazi vrlo blizu zimske rezidencije Donalda Trumpa.

Naravno, stvaranje države nije tako jednostavno kakvim to Jedlička voli predstavljati. Još nijedna zemlja na svijetu nije priznala Liberland, a pristup teritoriju koji ga čini nema ni Jedlička ni ostali "državljani". Da je predsjednica SAD-a postala Hillary Clinton, Liberland bi zasigurno nestao s radara američke administracije, piše Washington Post.

No, s Trumpom u Bijeloj kući, širi se osjećaj da je sve moguće, navodi list. Trump je tako, primjera radi, nakon pobjede na izborima telefonski razgovarao s tajvanskom predsjednicom, te naknadno sugerirao da je politika "jedne Kine" otvorena za pregovaranje, što je bio presedan u više desetljeća američke vanjske politike. Zbog takvih poteza, Vid Jedlička se nada novim iznenađujućim potezima američkog predsjednika: "Trumpov telefonski razgovor s Tajvanom bio je dobar znak njegove otvorenosti i spremnosti na promjene paradigmi međunarodne politike".

Prvi čovjek Liberlanda tvrdi kako imaju dobre veze u Trumpovu kabinetu, iako nije želio navoditi detalje.

"Ono što zasad želimo je tiha potpora onome što naša administracija radi, a onda se nadamo da će kroz nekoliko godina doći i do punog priznanja Liberlanda", rekao je Jedlička.

Pročitajte više