Libijski premijer tvrdi da Tripoli nije bio umiješan u Lockerbie

LIBIJSKI premijer Shokri Ghanem u utorak je opovrgao da je Tripoli bio umiješan u rušenje američkog zrakoplova 1988. godine iznad škotskog Lockerbia, objasnivši da je libijska vlada platila odštetu žrtvama kako bi "kupila mir".

"Sklopili smo sporazum s kojim smo kupili mir", rekao je Ghanem u razgovoru za BBC radio. Podsjetio je da je Libija prošle godine pristala isplatiti obiteljima žrtava, većinom Amerikancima i Britancima, 2,7 milijardi dolara, ali se ujedno odbila ispričati za rušenje zrakoplova kompanije Pan-Am.

Ghanem je pojasnio da su silne godine američkih pritisaka, sankcije koje je uveo UN i želja da "konačno završimo s tim" primorale Libiju da pristane na odštetni zahtjev.

Na upit BBC-a da li to znači da Libija pristankom na isplatu odštete nije istovremeno priznala i krivnju za 270 poginulih, odgovorio je:"Da, slažem se s tim, i zato smo kupili mir".

"Nakon problema koji su nastali uslijed nepoštednih sankcija...zaključili smo da je lakše kupiti mir", dodao je.

Izjave libijskog premijera prijete da zaoštre odnose između Tripolija te Velike Britanije i SAD-a u trenutku kada Libija sve čini kako bi se reintegrirala u međunarodnu zajednicu.

Kao odgovor na pristanak Libije na odštetni zahtjev Vijeće sigurnosti UN-a je u rujnu prošle godine izglasalo ukidanje sankcija toj zemlji koje su bile na snazi od 1992. godine.

Britanija je prilično hladno odgovorila na Ghanemove izjave, ogradivši se riječima da "kako se čini, postoje određena proturječja između njegovih i prvotnih službenih libijskih izjava".

Pročitajte više