Libra od Vijeća za sigurnosne službe traži samostalnost ili ostavke

KLUB zastupnika Libre u Hrvatskom saboru pozvao je danas Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi da, ili pokaže samostalnost u radu, ili da njegovi članovi daju ostavke kako bi se time, kažu u Klubu, prekinuo lažni dojam da Hrvatska ima civilni nadzor nad obavještajnim sustavom.

Zastupnici Jozo Radoš i Vilim Herman na konferenciji za novinare ocijenili su da je Vijeće u potpunosti blokirano saborskim Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i njegovim predsjednikom Ivanom Jarnjakom.

Iako bi Vijeće trebalo djelovati pri Odboru, kao samostalno tijelo, u svom je radu potpuno blokirano Odborom, tvrdi Radoš.

Vijeću predbacuje da se obraća državnim tijelima, ali i ne javnosti, te tumači kako to znači da je u funkciji vladajuće politike, a ne nezavisne javnosti.

Radoš je Vijeće prozvao i zbog toga što u tri afere - praćenju šestero novinara, praćenju bivšeg ravnatelja Policije Ranka Ostojića, te u slučaju POA-ina postupanja prema novinarki Heleni Puljiz, nije u javnost izišlo s jasnim stavovima.

U slučaju Puljiz javnost ne zna što se dogodilo, a po dostupnim informacijama radi se o aktivnostima usmjerenim na kompromitaciju predsjednika države i slabljenju njegove pozicije u predsjedničkoj kampanji, kaže Radoš.

Librin zastupnik pita se i kako je POA uopće u svoj fokus uzela novinarku Puljiz, te upozorava kako to otvara pitanje jesu li novinari trajni predmet bavljenja te Agencije.

Pročitajte više