libra predstavila projekt "žena u poduzetništvu"

Libra je danas predstavila svoj projekt "Žena u poduzetništvu" za koji Biserka Preininger Fižulić, kooridnatorica za gospodarstvo zagrebačke Libre, kaže da mu je glavni cilj samozapošljavanje žena i poticanje suvremene obitelji. L

"U Hrvatskoj želimo razviti mrežu žena poduzetnica i zato ćemo poticati one koje imaju ideju, volje i snage za stvaranje malih poduzeća tipa 'one man show' putem potpora i poreznih olakšica, a založit ćemo se i da dobiju potporu financijskih institucija", rekla je Fižulić na konferenciji za novinare Libre.

"Žena nije u ravnopravnoj poziciji kad želi pokrenuti i voditi svoj posao", upozorila je navodeći da će upravo zato Librin projekt osigurati poticajne mjere kako bi se žena mogla posvetiti i poslovnom projektu i obitelji.

To su prije svega financijske potpore i dodatne prilike za obrazovanje žena u poduzetništvu putem raznih stipendija i subvencioniranih programa prekvalifikacije. Uz ostalo, Libra će se založiti i za sufinanciranje izrade poslovnog plana žena i državna ulaganja kroz dokapitalizaciju poduzeća u vlasništvu žena.

Tu su i porezne olakšice za pripomoć u kući svim zaposlenim ženama i poduzetnicama. Cijeli projekt se zaokružuje poboljšanjem infrastrukture za skrb o djeci poticanjem otvaranja privatnih jaslica i vrtića uz potporu lokalne uprave i uvođenja nove škole tj. cjelodnevne nastave od 9 do 17 sati.

U izradi projekta "Žena u poduzetništvu" sudjelovao je i Damir Kuštrak, zamjenik ministra gospodarstva, a o važnosti projekta, kako napominje glavna tajnica Libre Darinka Orel govori podatak da je unatoč smanjivanju broja nezaposlenih, još uvijek nezaposleno 181.000 žena. Postotak nezaposlenih žena u ukupnom broju nezaposlenih se povećao s 54,5 na 57,8 posto, a žene i duplo duže čekaju na posao, navela je Orel.

U Libri smatraju da je njihov projekt "Žena u poduzetništvu" puno bliži pronatalitetnoj politici od prijedloga s kojim je nedavno izašao zagrebački SDP: sto kuna za prvo dijete, dvjesto za drugo itd.

Pročitajte više