Lice i naličje hrvatskog turizma

DA NAM toliko priželjkivano ljetovanje može pokvariti neljubaznost i bahatost domaćina potvrđuje slučaj Zagrepčanke Vesne Remer, koja je nakon jednodnevnog boravka u Rovinju, ovom prekrasnom gradiću rekla "nikad više".

Nakon dva kruga vožnje oko rovinjskog autobusnog kolodvora, 8. kolovoza obitelj Remer je slobodan parking pronašla među mnoštvom automobila u ulici Vijenac B. Lorenzetta. Ugodno druženje i razgledavanje znamenitosti grada s prijateljima te popodnevno kupanje mogli su ostati u lijepom sjećanju da prvi šok nije uslijedio oko 22 sata, kada automobil nisu našli na mjestu na kojem su ga ostavili.

U obližnjoj policijskoj postaji dobili su detaljne upute kako doći do Fažanske ulice, gdje se nalazi G&G vučna služba koja čuva automobile koje ukloni "pauk". Zagrepčani su naišli na vrlo neubičajen prizor; visoka željezna ograda, njemački ovčar i neljubazni vlasnik Milovan Gržinić, a s druge strane novootvorena prodavaonica audiotehnike iz koje trešti glazba. Na mjestu se naša i policijska patrola i tri djevojke, turistkinje iz Nizozemske. 

Policajac, koji nije želio dati broj službene značke i koji je vjerojatno ispisao nalog za uklananje vozila, objasnio je da je ono uklonjeno jer nije ostavljeno 1,60 m prostora za prolaz pješaka. Nakon konstatacije gospođe Remer da je to nemoguće jer pločnik uopće nije širok 1,60 m, mladi policajac je bahato odgovorio da će zaraditi prijavu za remećenje javnog reda i mira ako se bude bunila i protestirala.

U međuvremenu, spomenute djevojke, čiji je automobil imao nizozemsku registraciju, vade 50 eura, a natrag dobivaju 50 kuna povrata, bez ikakve potvrde.

Kada je Vesna Remer od vlasnika G&G vučne službe zatražila da potpiše sve potrebne potvrde, te uplatnicu kako bi platila naknadu za premještanje vozila, kao i policijski zapisnik, dobila je odgovor: "Plati, pa ćeš dobit auto". Na molbu da joj pokaže dozvolu da je ovlašten za takve poslove uklanjanja nepropisno parkiranih vozila, od vlasnika Milovana Gržinića gospođa Remer dobila je zanimljiv odgovor: "Šta oćeš? Ja sam vlast, a ti me tuži, dotad ne dam auto".

Ne vjerujući vlastitim ušima, nazvala je policijsku postaju, ne slutivši da će uslijediti novi šok. Predstavivši se imenom i prezimenom zatražila je voditelja smjene, i dobila ga, ali on se nije htio predstaviti. Upozorivši ga na neugodnosti koje je doživjela, anonimni voditelj smjene objasnio je da "gazdi Milovanu nitko ništa ne može, i da on određuje hoće li dati auto ili neće".

Kada je vidjela da je dotični Milovan "vlast u Rovinju", gospođa je, već na rubu živaca, odlučila platiti kaznu. Vlasnik G&G vučne službe inzistirao je na 300 kuna u gotovini, nikakve kartice i čekovi nisu dolazili u obzir. Dobila je zatraženi R1 račun, koji obrtnici ne smiju izdavati. Zapravo radilo se o običnom, gotovinskom računu na kojem je dopisan R1. Traženu presliku policijskog zapisnika nije dobila "jer nije radio telefon", kako je objasnio "gazda Milovan".

Pročitajte više