Lička sela zbog poplave i dalje izolirana, štete u dolini Neretve preko 72 milijuna kuna

NAKON šest dana borbe sa poplavama, stanje vodostaja Neretve kod Metkovića i Opuzena opada i postupno se normalizira. Procijenjena šteta od poplava u dolini Neretve je veća od 72 milijuna kuna.

Na desnoj obali Neretve u Metkoviću je bilo poplavljeno čak 70 posto kuća. Državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Karlo Đurašić danas je posjetio poplavljeno područje te kazao kako će u lipnju početi gradnja nasipa na lijevoj obali Neretve. Projekt, koji će stajati 60 milijuna kuna i za koji je novac osiguran, bit će završen za dvije godine.

Stanje u Kosinjskoj dolini i dalje katastrofalno

Dok se stanje u dolini Neretve pomalo poboljšava, ono u Lici je još uvijek kritično. Danas je za Ličko-senjsku županiju proglašena elementarna nepogoda zbog šteta koju su uzrokovali ledena kiša, poplava i nevrijeme koje su zahvatile Plitvička jezera, Donji Lapac i Karlobag.

U dva navrata je 11 tisuća potrošača na tom području ostalo bez struje, a štete će biti velike i na telekomunikacijskoj mreži, u voćnjacima i šumama te na poljoprivrednim površinama, ugostiteljskim objektima i zgradama. Najteže je još uvijek stanovnicima Kosinjske doline gdje se voda i dalje ne spušta, a oni su odsječeni od svijeta. Na tom području više od 800 potrošača nema struje.

Pročitajte više